Delikatesser / øko mandler / opskrifter med mandler

opskrifter med mandler

Mandelsmør
Nemt og virkelig lækkert:)
Dyppelse til grøntsager og frugt.
 
Ingredienser:
200 g mandler – evt. ristede
Lidt salt
Et glas til opbevaring – skoldet.

 

Det er allerbedst hvis du rister mandlerne først. Det kan gøres i ovnen; 8-10 min ved svag varme (100-120 grader).
Gerne mens ovnen varmes op til noget andet eller når den køler ned – så sparer du på energien;)
Jeg putter mandlerne ind når jeg tænder for ovnen, og giver dem 10-15 min. slukker så for ovnen, og lader dem blive i ovnen ca. 5 min mere, mens ovnen køler af. Min ovn er ret langsom til at varme op – så gør hvad der passer til din ovn.
OBS Hold øje med mandlerne – de skal være let ristede ikke mørke.

De skal stadig have denne lyse farve indeni.

Lad mandlerne køle af 5-10 min.

Så skal mandlerne bare blendes til smør.
Jeg bruger først en alm. blender, til mandlerne er blevet til mel. Derefter hælder jeg dem over i en høj beholder, sammen med en-to knivspids salt, og bruger stavblenderen til olien i mandlerne frigives og det helt automatisk bliver til mandelsmør.

Bare gi den gas, det er nødvendigt at skrabe massen af stavblenderen og ned i beholderen et par gange – husk at slukke for blenderen imens! Bevæg derefter blenderen, op og ned, så den ikke kører fast i mandelmassen.
Det tager ca. 5 min at lave det til mandelsmør.

Det kan holde en uges tid i køleskabet – hvis det da ikke er spist inden!
Brug det sammen med rosiner på en skål havregrød/risengrød kogt på vand. Eller på brød, til at dyppe grøntsagsstænger i (tilsæt lidt vand), til ost, i kager, dressinger etc.
Tilsæt evt. lidt honning eller sirup og lidt vand, og du har den skønneste dyppelse/creme til frugt.
 
 
 
Castilianer kage
Min farmors opskrift, som jeg ikke aner hvor hun har fra!
Men den smager fantastisk, og er en succes hver eneste gang jeg laver den:)

”Nå, så man skal til Løgten for at få verdens bedste dessert!” -Er en af de mange positive kommentarer, denne dessert har fået.

Ingredienser:
Æblemos:
4-5 æbler – gerne madæbler
3-4 spsk. sukker
½ stang vanilie eller en tsk. vaniljepulver
Lidt vand, max ½ dl.

Mandelmasse:
250 g mandler
2 æg
125 g smør
250 g sukker
Revet skal af en øko citron

 

Æblerne skrælles og kærnerne fjernes. De skæres i mindre stykker. Og koges til mos med sukker, vanilje og lidt vand. Gerne med låg på. Det tager ca. 10 min.

Mandlerne males/blendes til mel og blandes i en stor skål med de 2 æg.
Smørret smeltes ved svag varme, tages af blusset og blandes med sukker og revet citronskal.
Det hele blandes sammen i skålen med mandel/ægge blandingen.
(Man kan også piske æggehviderne stive og vende i mandelmassen. men jeg kan bedre lide denne, lidt mere bastante udgave).

I et smurt ovnfast fad/skål hældes først æblemosen og derefter, forsigtigt, mandelmassen, så den ligger ovenpå æblemosen.

Kagen bages i en ”ikke alt for glohed ovn”, ca. 175 grader, til den er flot mørk gyldenbrun på toppen.
Det tager ca. en time.

Serveres enten kold eller varm med is, flødeskum eller en creme af cremefraiche/honning/vanilje.
Grapeland I/S | CVR: 34981124 | Rosensgade 30, 8000 Aarhus C. - DK | Tlf.: +45 20119988