Vin og mad / Smagssansen - mad og vin
Vi bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer - og for at give dig bedre oplevelser.
Klikker du videre på siden, antager vi at du er indforstået med det.

Smagssansen og det at sætte mad og vin sammen

Der findes en masse brugbare principper for at sætte mad og vin sammen, fx at bruge vine fra det område retten kommer fra.
Der findes også en meget mere grundlæggende årsag til, at vin og mad kan gå op i en højere enhed, og give dig en fantastisk smagsoplevelse – som du ikke får af samme mad og vin hver for sig.
 
Din smagssans er din egen, så det er inde i dig smagen sker. 
 
På tungen smager du de 5 grundsmage: sødt, salt, bittert, salt og omami (velsmag på japansk), alle andre smage er egentlig dufte, og det er i næseregionen dine sanser opfatter dem, når du ånder ind og ud.
De 5 grundsmage, er det første du smager, og de står på en måde ”i vejen” for en masse andre smage.
 
 
Disse grundsmage, kan ”fyldes op” så du ikke kan smage dem mere, og derved give dine sanser mulighed for at smage alle de andre facetter/dufte der er i vinen eller maden.
Hvis du fx synes en vin er meget syrlig, så prøv at bide i en citron, og smag så vinen igen – så er den slet ikke syrlig! Og det er ikke fordi vinen har mistet sin syre, det er fordi dine smagsløg ikke kan smage syren mere, de er fyldt op, hvilket gør, at du nu kan smage de fine nuancer vinen også indeholder.
Det er det samme der sker, når du får mad og vin på samme tid – det er en vidunderlig effekt, som giver smagsoplevelser, der ikke ville komme med maden eller vinen alene.
 
Obs: hvis du kun drikker vand – forsvinder effekten i løbet af en 20 minutters tid.
 
Grundsmagene kan kombineres eller bruges til at fremhæve andre smage
Hvis du tænker at en ret indeholder syre eller tanniner (bittert), så kombiner med vin der har det samme. Grundsmagene kan også komplimentere hinanden, så en sød vin kan fremhæve det syrlige der er i en dessert og give en virkelig god smagsoplevelse.
Du kan dæmpe den syrlig eller bitre smag fra tomater i saucer og supper ved at tilsætte lidt sukker.
 
Prøv dig frem og bliv klogere på dine smagsløg ved at smage noget bittert, sødt, salt, surt og omami (fx balsamico) sammen med en vin, og se hvad der kommer frem ag smagsoplevelser.
Grapeland I/S | CVR: 34981124 | Rosensgade 30, 8000 Aarhus C. - DK | Tlf.: +45 20119988