Vi bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer - og for at give dig bedre oplevelser.
Klikker du videre på siden, antager vi at du er indforstået med det.

Vores vinhuse

Smagen på vinen er vigtigt – det vigtigste – men det er for os heller ikke uvæsentligt, hvordan vinen er lavet, hvordan vinmageren og vinhuset/familien tænker og lever (med) deres vinproduktion.
Jeg nyder de excentriske udtryk der ofte kommer når de smager deres egen vin: ”uhhh” – ”the colcor is increedible” osv. – for det viser, at de virkelig har gjort en indsats, og er lykkes med, at få lige præcis det frem i vinen, som de gerne ville.
 
 
Det kunne fx være forsøg med forskellige producenter af vintønder til druerne fra en bestemt mark. For selvom alle tønderne måske er lavet af fransk eg, og af franske producenter og med samme ”toasting” inde i tønden, så kommer der ikke (præcis) den samme smag frem i vinen.
Du og jeg synes måske at vinen fra alle tønderne smager godt/tæt på ens, men vinmageren har en bestemt tanke, om det de gerne vi fremelske i vinen, den stil de gerne vil have. Det kan også være at de tænker længere frem, til når vinen blandes med andre druer fra andre tønder til den endelige vin på flaske.
Så når de sidder og slår ud med armene og udbryder glædes: ”mhhhhm”, så kan der ligge mange års arbejde og test bag. Og så forstår man bedre deres entusiasme om deres egen vin

Vinlandet Spanien

Spanien er et vinland i rivende udvikling, og har været det i 10-20 år, men det er nu, man virkelig kan se og smage forandringen i vinene. Bl.a. fordi de yngste generationer har skiftet spor og gerne vil lave deres egne vine. De er ofte 4-5 generation på gården, eller mere.
Førhen har vingården solgt druerne til større vinhuse eller cooperativer, hvor de, som oftest, fik betaling efter kvantitet. Men når de selv vil producere vine, går de efter kvalitet og forfiner dyrkningsmetoderne, måden at lave vin på, foruden at indføre økologiske og bæredygtige metoder – når vores forfædre kunne, kan vi naturligvis også, er der mange af vores vinhuse der udtrykker det, og så vil de gerne passe på deres marker og give det bedste videre til de næste generationer.
 
Amforas i en gammelt
- ikke i brug mere - vinkælder
fra vinhuset MQV
Moderne amforas af cement
fra vinhuset MQV

Andre trends i Spanien er, at gamle metoder vinder frem igen, som det at bruge amforas. Amforas er store lerfade/cementfade. (Som de oprindeligt brugte i Spanien, før træfade kom til). Foruden det at bruge de gamle lokale vinsorter både i vine med flere druer, men også i vine med den enkelte drue – hvor dens karekteristika virkelig kommer frem. Sammen med nye muligheder i vinproduktionen, fx teknologiske muligheder for at gærre under kontrol af temperatur, og blidere måder at behandle druerne på gennem hele processen, giver det nu en meget højere kvalitet og større smagsoplevelser i vinene fra Spanien.

Juni 2015

 
Celler Aixalá i Alcait har i foråret plantet helt nye vinmarker.
Vi var der selv, under oliventræerne lige over de nye marker, til forårsløgsfest (Calçotada) d. 16. februar i år. Da stod jorden helt klar og blot få dage efter, blev de nye vinstokke plantet på terrasserne som udgør de nye marker.
Jordi og Sussi, fra Celler Aixalá i Alcait, har også sendt fotos fra andre af deres marker, som de ser ud lige nu. Specielt et foto synes jeg rigtig godt om, det er fotoet af den t-shirt, som Alzina har lavet til sin far (vinen Coster de l’Alzina er opkaldt efter hende). 

Lige nu er vinhusene i gang med grøn beskæring
juni 2015

 
Billederne her er fra vores nyeste vinhus Vermunver i Montsant. De er liges som alle vores andre vinhuse i gang med ”poda verde” – grøn beskæring – hvor vinstokkene beskæres igen, for at give lys og sol til druerne. Det er et supplement til vinter beskæringen, og det giver de bedst mulige vilkår for druerne, og gør, at druerne kan vokse under de mest optimale forhold.
Som Jaume Balaguer fra vinhuset Balaguer i Cabré siger: ”It is essential to regulate employment growth and aerial parts of the plant, and determined at harvest”. (Det er meget vigtigt at regulere væksten på vinstokkene, for at få det bedst mulige høstudbytte).
I vinkælderen har Jaume næsten lige fået to nye tønder, specielt udvalgt til den seneste årgang. I sidste uge blev Lluna Vella 2014 hældt fra ståltankene og over på disse tønder. Som navnet på vinen siger, bliver de kun hældt om, når der er ”gammel måne”, hvilket er månens sidste fase, og det var der i sidste uge. Det er på det tidspunkt hvor månen ser ud som den gør på etiketten:)
Der er travlt i Priorat, for Jaume er også ved at forberede Lluna Vella 2013 og Guinardera 2013 til at komme på flasker, hvor de så skal ælde yderligere, inden vi får fornøjelsen af dem i et vingas her i Danmark.
 
 
Celler Aixalá i Alcait har i foråret plantet helt nye vinmarker.
Vi var der selv, under oliventræerne lige over de nye marker, til forårsløgsfest (Calçotada) d. 16. februar i år. Da stod jorden helt klar og blot få dage efter, blev de nye vinstokke plantet på terrasserne som udgør de nye marker.
Jordi og Sussi, fra Celler Aixalá i Alcait, har også sendt fotos fra andre af deres marker, som de ser ud lige nu. Specielt et foto synes jeg rigtig godt om, det er fotoet af den t-shirt, som Alzina har lavet til sin far (vinen Coster de l’Alzina er opkaldt efter hende).

I Penedés er Parató også i gang med den grønne beskæring, og i vingården er de ved at hælde Finca Renardes 2014 på flasker – den har nu været 4-5 måneder på egetræsfade, og er efter ønologens mening klar til at komme på flaske nu.
 
Finca de los Arandinos nu Organic Vineyard certificeret!
Finca de los Arandinos har lige modtaget Organic Vineyard Certification.
De marker der er certificeret er placeret lige omkring vingården og hotellet, 100% af disse druer anvendes til vinen El Conjuro.
Og så blev Malacapa valgt til restauranterne på Vinexpo, som den unikke Rioja rødvin.
Det er RET flot, på så stor en professionel vinmesse.
"At være en familieejet vingård fra Rioja, og sælge vin i Frankrig er ikke let" forklarer Stephanie fra Finca de los Arandinos.
 
FInd tilbud på den her.
 
Se flere nyheder og fotos fra vinhusene via linkene/menuerne til venstre.

Marts 2015

Der er stille i vinmarkerne - men de er så småt ved at vågne.
Her er et foto af Chardonnay i Parató's vinmarker.
Det ligner nærmest at knoppen gaber:)

Og her fra Priorat - Celler Balaguer I Cabre

Der er så meget ande at tage sig til:

Salget er også vigtigt, og der er flere vinmesser, som vinhusene tager til.
Og så er der lokale arrangementer. Her er det på en messe i Tivissa, La Serra d’Almos, Tarragona. hvor Carme Ruscalleda smagtevine fra Celler Cedó Anguera. Carme Ruscalleda (Restaurant Sant Pau), berømt kok fra den 3 Stjernede Michelline restaurant. Her sammen med Marga Anguera fra Celler Cedó Anguera. (Clónic) 
 
Foruden påskekagerne, de friske asparges og vild timian:)
 
Asparges - Asparagus
Nu i hvor foråret er kommet."If there is a hobby that we Catalans is fetching asparagus. An omelet with asparagus and cream is a pleasure that only you can enjoy at this time".
Siger Jaume fra Celler Balaguer I Cabre
(Lluna Vella og La Guinardera)
 
Mmmmm - og der er næsten kke noget så lækkert som friske asparges med aioli:)
 
 
Timian
Det er tradition i forbindelse med påsken; Kristus korstfæstelse, at tage ud og høste vild timian, og lave the af den.
Det bedste tidspunkt at høste vild timian, er når månen er aftagende (Lluna Vella) - gammel måne. Da timian ikke taber blomsterne, hvis de høstes netop der.
 

Mones de Pasqua (traditionel spansk påske kage)

Denne kage (som først blev kaldt en mona i det 15. århundrede) blev traditionelt lavet hjemme for at fejre påske. Skikken var for en gudfader at give deres gudbørn en kage dekoreret med hønseæg, et for hvert år af barnets alder, hver påske indtil barnet kommunion (katolikkernes konfirmation).
 
I 1939, da chokolade figurer blev bragt i, kom der chokolade på Mona's, og den fik sin nuværende form: en sandkage base med forskellige fyld, dekoreret med chokolade æg eller figurer. figuren og kagen kan varriere meget, alt efter det kunstneriske talent af den der bager den.
 

 

Januar 2015

Vinstokkene "sover" i vintermånederne, de er i vækst-dvale.
Vintertiden er mørk, frisk og overskyet ... Så når den første solskin og de solrige dage ankommer i marts, starter livet i vinstokkene igen. De første tegn på at de er ved at vågne op, er når der pibler små knobber frem. 
 Vinstok fra Parató's marker

I mellemtiden er det, her i januar, tid for beskæring i vinmarkerne: da vinstokkene "sover" bliver de ikke beskadiget af den grove beskæring. De forberedes til den nye årgang - vintage.
Dette er et meget vigtigt arbejde, både fordi vinstokkens vækst formes og vinstokkens produktion af druer reguleres. Jo mere man lader tilbage til at der kan komme nye knopper, jo flere druer vil der komme, hvilket resultere i en dårligere kvalitet af druerne. Så dette arbejder er meget vigtigt!.
 
 

Se en video af Jaume og hans far igang med beskæringen af vinstokkene til La Guinadera,  Celler Balaguer I Cabre
Link til video

 
Januar er der også travlt i kælderen.
Parató forbereder lige nu vin til cava aftapning - som vil finde sted mellem februar og marts, hvorefter vinen lagres i flasker i kælderen.
Se mere om hvordan man laver cava her.
 
De har allerede aftappet deres første Økologisk certificerede Rosé Vin: Pinot Noir 2014

"Mmmmm… it is fantastic!!" - lover de:)
 
Xavi Cedó i gang med beskæring i sine marker på Montsants skråninger.

Hvad laver de egentlig i vinmarken og vinkælderen - når det ikke lige er høsttid??

Det vil vores vinhuse jævnligt fortælle om fra januar 2015.

 
Grapeland I/S | CVR: 34981124 | Rosensgade 30, 8000 Aarhus C. - DK | Tlf.: +45 20119988