Castilianer kage - måske verdens bedste dessert – Grapeland.dk

0 comments / Posted by Charite Nielsen

Min farmors håndskrevne opskrift - jeg aner ikke om det er en hun selv har opfundet, eller hvor hun ellers har den fra!
Men den er så god (og nem), at den virkelig burde være meget udbredt:)

Æbler er noget af det vi er virkelig gode til at dyrke her i Danmark:)
Måske du som jeg har masser af æbler i haven som du på forskellig vis fryser eller opbevarer til desserter gennem vinteren. For mig er der ikke noget mere oplagt, end at koge æblemos til vinterens Castilianer kager, for det ved jeg at jeg kommer til at lave rigtig mange gange. Den smager fantastisk, og er en succes hver eneste gang jeg laver den. Gæster, som efterfølgende gerne vil have opskriften.
Og jeg deler bestemt gerne opskriften:)

Sjovt citat om æbler:
"Hun lignede en der kunne spise et æbler når hun havde lyst" - (Om en kvinde der var rig. Citat fra bogen Kaffehandleren, der handler om tulipankrakket i Holland i 1600-tallet)

Kagen består af æblemos og en kage top med mandelmel. Og det er slet ikke vanskeligt - tværtimod er det en af de nemmeste kage jeg kender.

Min farmor skrev æblemos af 5 æbler - ikke hvordan den laves - for dengang forventedes det, at være noget alle bare kan. Ligesom der heller ikke står grader - men: "... en ikke helt rødglødende ovn". Så jeg gættede mig til, at det er omkring 175 grader, og det passer fint til kagen.

”Nå, så man skal til Løgten for at få verdens bedste dessert!”
 En af de mange kommentarer, denne dessert har fået.

 

Castilianer kage - opskrift:

Ingredienser:

Æblemos:
4-5 æbler – gerne madæbler
3-4 spsk. sukker
½ stang vanilje eller en tsk. vaniljepulver
Lidt vand, max ½ dl.

Mandelmasse:
250 g mandler, eller tilsvarende mandelmel
2 store æg (min farmor skriver 1 æggeblomme og 2 hele æg + en stift pisket æggehvide, men jeg synes 2 store æg er fint i kagen)
125 g smør
250 g sukker
Revet skal af en øko citron

Opskrift: 
Æblerne skrælles og kærnerne fjernes. De skæres i mindre stykker. Og koges til mos med sukker, vanilje og lidt vand.
Gerne med låg på, så den ikke koger tør inden æblerne er møre. Det tager ca. 10 min.
Det behøver ikke at være helt udkogt, for kagen skal jo i ovnen, og der bliver æblerne helt møre.

Mandlerne males/blendes til mel (man behøver ikke at smutte mandlerne) og blandes i en tor skål med de 2 æg.

Smørret smeltes ved svag varme, tages af blusset og blandes med sukker og revet citronskal.

Bland smørblanding i mandelblandingen. 

I et smurt ovnfast fad/skål hældes først æblemosen og derefter, forsigtigt, mandelmassen, så den ligger ovenpå æblemosen.

Kagen bages ved ca. 175 grader, til den er flot mørk gyldenbrun på toppen.

Serveres enten kold eller varm med is, flødeskum eller en creme af cremefraiche/honning/vanilje.

I min farmors noter til kagen står, at man godt kan bage kagen dagen før, eller om formiddagen.

Min farmor sagde, grinene, at når kagen var bagt, havde æblemos og mandelmasse byttet plads – det har jeg nu ikke oplevet:)
Men sig endelig til, hvis du oplever at det bytter plads under bagningen!  

 

Comments

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing

Processing...

Din vare er tilføjet

added to wishlist success.

Sale

Unavailable

Sold Out