Vinhuse

Spanien er et vinland i rivende udvikling, og har været det i 10-20 år, men det er nu, man virkelig kan se og smage forandringen i vinene. Bl.a. fordi de yngste generationer har skiftet spor og gerne vil lave deres egne vine. De er ofte 4-5 generation på gården, eller mere.

 

Smagen på vinen er vigtigt – det vigtigste – men det er for os heller ikke uvæsentligt, hvordan vinen er lavet, hvordan vinmageren og vinhuset/familien tænker og lever (med) deres vinproduktion.
 
Du kan læse mere om hvert enkelt vinhus under denne menu.

Vinmagere med stor passion

Vi nyder de excentriske udtryk der ofte kommer når de smager deres egen vin: ”uhhh” – ”the colcor is increedible” osv. – for det viser, at de virkelig har gjort en indsats, og er lykkes med, at få lige præcis det frem i vinen, som de gerne ville.

Det kunne fx være forsøg med forskellige producenter af vintønder til druerne fra en bestemt mark. For selvom alle tønderne måske er lavet af fransk eg, og af franske producenter og med samme ”toasting” inde i tønden, så kommer der ikke (præcis) den samme smag frem i vinen.

Du og jeg synes måske at vinen fra alle tønderne smager godt/tæt på ens, men vinmageren har en bestemt tanke, om det de gerne vi fremelske i vinen, den stil de gerne vil have. Det kan også være at de tænker længere frem, til når vinen blandes med andre druer fra andre tønder til den endelige vin på flaske.

Så når de sidder og slår ud med armene og udbryder glædes: ”mhhhhm”, så kan der ligge mange års arbejde og test bag. Og så forstår man bedre deres entusiasme om deres egen vin.


Vinlandet Spanien

Spanien er et vinland i rivende udvikling, og har været det i 10-20 år, men det er nu, man virkelig kan se og smage forandringen i vinene. Bl.a. fordi de yngste generationer har skiftet spor og gerne vil lave deres egne vine. De er ofte 4-5 generation på gården, eller mere.

Førhen har vingården solgt druerne til større vinhuse eller cooperativer, hvor de, som oftest, fik betaling efter kvantitet. Men når de selv vil producere vine, går de efter kvalitet og forfiner dyrkningsmetoderne, måden at lave vin på, foruden at indføre økologiske og bæredygtige metoder – når vores forfædre kunne, kan vi naturligvis også, er der mange af vores vinhuse der udtrykker det, og så vil de gerne passe på deres marker og give det bedste videre til de næste generationer.

Amforas

I Spanien vinder de gamle metoder frem igen, som det at bruge amforas. Amforas er store lerfade/cementfade. (Som de oprindeligt brugte i Spanien, før træfade kom til). Foruden det at bruge de gamle lokale vinsorter både i vine med flere druer, men også i vine med den enkelte drue – hvor dens karekteristika virkelig kommer frem. Sammen med nye muligheder i vinproduktionen, fx teknologiske muligheder for at gærre under kontrol af temperatur, og blidere måder at behandle druerne på gennem hele processen, giver det nu en meget højere kvalitet og større smagsoplevelser i vinene fra Spanien.

  • Vi har vine fra disse områder i Spanien
  • Conca de Barberá
  • Costers del Segre
  • Malaga
  • Montsant
  • Navarra
  • Penedés
  • Priorat
  • Rias Baixas
  • Ribera del Duero
  • Rioja
  • Sherry
  • Tarragona
  • Valencia
  • Valdeoras
  • Vino de la Tierra de Castilla
Vinhuse-wine-photo Vinhuse-wine-photo Vinhuse-wine-photo Vinhuse-wine-photo
Video fra vores vinrejse i foråret 2022 - filmet og klippet af Birthe Vembye