Cordero al Childrón - lammegryderet fra Navarra

Cordero al Childrón Choricero

Cordero al Childrón - lammegryderet fra Navarra

Retten kan også laves med oksekød, kylling eller røde bønner (hvis du er til det vegetariske køkken)

Retten er en klassisk ret fra Navarra, et område med fantastiske vine og hvor de er meget glade for lam, asparges, grillede peber og artiskokker.

Choricero er en speciel peberfrugt, og som navnet antyder er det der pølsen chorizo har noget af sit navn fra.
Den er ikke stærk, men fyldig i smagen.
Vi har den i butikken i et glas, hvor det er frugtkødet der er koncentreret.
(Vi har den ikke i web shoppen - men ring eller skriv hvis du gerne vil have den sendt, så finder vi ud af det).
Den fås tørret i Spanien, så hvis du finder den der, så tag den endelig med hjem.
Den skal udblødes i nogle timer, så er der meget let at skrape frugtkødet fra.

I denne opskrift kan du alternativt bruge frugtkødet fra 2 bagte røde peberfrugter og et par teskeer paprika - det er dog ikke helt det samme.

Hvis du er til vegetarmad, så brug kogte røde bønner eller kikærter, og tilsæt dem så de bare varmes med de sidste 5-10 min. 

Hvis du er mere til oksekød eller kylling bruger du bare det i stedet for lam.
Du kan fx godt bruge oksebov, men det skal i en trygkoger eller koges i nogle timer til det er næsten mørt. Kog det med laurbærblade, lidt hvidvin, hvidløg og naturligvis vand og salt.

Ingredienser:
1 kg lammekød i store tern
2 spsk. Chorichero
2 løg
6 store fed hvidløg
2,5 dl. hvidvin
3 dl vand
500 g. kartofler - gene meget store
Olivenolie - rigeligt - jeg bruger min 2 dl. til denne ret
Salt og peber
En god håndfuld hakket persille

Opskrift:
Vend kødet i mel krydret med salt og peber, og steg det i rigeligt olivenolie til det er gyldent på alle sider. Steg gerne i flere omgange.
Tag det over på et fad når det er klart.

Imens Hakkes hvidløget groft og løgene fint, begge dele steges i en høj pande i rigeligt olivenolie ved svag til middel varme - det skal ikke brunes, men steges til løgene er klare og møre. Det tager ca. 10 min.
Tilsæt Chorichero, hvidvin og vand og kog videre i 10-15 min.

Tilsæt kødet og kog retten videre i 30-40 min. til kødet er helt mørt.
Tilsæt gerne mere hvidvin og vand, hvis retten koger tør - der bør være noget sauce når den er færdig. Rør i retten nogle gange undervejs.
Smag til med salt og peber.

Imens retten koger færdig:
Skræl kartoflerne og skær dem i mundrette tern (ca. 1-1,5 cm).
Steg dem i rigeligt olivenolie - ca. 1 dl. - ved middel til høj varme. Vend godt og ofte rundt i kartoflerne så de bliver godt brunede på, så godt som, alle sider.

Når kødretten er færdig - hældes den i en serveringsskål/eller bliver i panden, tag kartoflerne op af panden med en hulske og læg dem på toppen af retten, drys med hakket persille og server med en god flaske rødvin fra Navarra.


Det passer perfekt med Legado de Familia - det er faktisk Berta fra vinhuset Olimpia der har lært os om denne ret, da jeg spurgte hvilken lamme ret der ville passe til netop denne vin:) 

 

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine