Vidste du, at ikke al vin er vegansk?

Der findes en certificering for vegansk vin - men du kan også spørge der hvor du køber vin, om en vin er vegansk, selvom den ikke er certificeret.

Ligesom mange af vores vine ikke er certificeret økologisk selvom de er dyrket og lavet økologisk (og med tanke for klimaet), så er stort set alle vores vine veganske, selvom de ikke er certificerede!

Om en vin er vegansk, handler om den måde den er klaret (fjernet urenheder) på.
Traditionelt er vine blevet klaret med det der var for hånden i vingården: æggehvider fra gårdens høns. Denne blev pisket og spredt ud over vinen, og når den faldt til bunden trak den urenheder med.

I dag bruges der gelatine (lavet af dyr/fisk), Bentonit (fra ler) eller planteproteiner der fx kan være lavet af ærter.

Man kan sige at det stof der klarer vinen, ikke er tilstede i den færdige vin på flasken, men det har været i berøring med vinen

En vin kan også blive klar af at stå længe nok i tanken, fx vinteren over. Men det er ikke alle vine der bliver helt klare af den process.

I Grapeland har vi lige nu 2 vine der er certificerede veganske. 
Men spørg endelig, vi ved hvilke få af vores vine der er klaret med gelatine, og dermed ikke veganske!


Betyder det noget?
Tjaee - vi vil i hvert fald rigtig gerne vide hvordan vores vine er lavet. Så hvis du også vil det, må du spørge ind til det, der hvor du køber din vin.
Reglerne for vin/alkohol er nemlig anderledes end for alle andre fødevarer. Der er dog pr. 8. december 2023 kommet nye regler i EU om vin med mere end 1,2% alkohol. Men der er stadig meget der ikke skal på etiketterne af vin.
De nye regler gælder for vine tappet på flaske eller indført i EU fra denne dato.

Før denne dato var loven at, hvis der er over 1,2% alkohol, skulle der kun stå allergener på etiketten, ikke alt det andet der er tilladt at tilsætte i EU.
Ud over nogle få andre ting, som fx oprindelse, alkohol procent, sukkermængden for bobler - ord som: Brut Nature mv.

OBS: Sulfit er der naturligt i alle vine, men de skal mærkes, hvis der er tilsat sulfit.

Læs mere her: 
https://agriculture.ec.europa.eu/news/new-rules-wine-labelling-enter-application-2023-12-07_en

Eller her:
https://foedevarestyrelsen.dk/nyheder/faglige-nyheder/2022/jun/krav-til-maerkning-af-vin-og-nye-regler-om-vin-med-lavt-alkoholindhold

 

Og hele forordningen - som den ser ud pt. 6. feb. 2024:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R1606

Så det bliver interessant at se, om de nye regler giver et større overblik for forbrugerne, med de nye EU mærkningsregler, med krav om ingrediensliste og næringsdeklaration - for nogle ting!