Guide til olivenolie

Olivenolie guide

Guide til olivenolie:

Sådan vælger du rigtig god Ekstra Jomfru Olivenolie
• Jo mere information på flasken jo bedre
– Tjek etiketten for olivensort, høst tidspunkt – hvis det står på flasken er det et godt tegn for kvalitet
– Det er også et godt tegn, hvis det står præcist hvor den er fra geografisk, (at den er fra ét land og ét specifikt sted)
– Lys nedsætter holdbarheden, derfor er det bedst, at beholderen er i mørkt glas/bag in box

• Kan du smage olivenolien der hvor du handler, så gør det endelig
– Olivenolien bør dufte godt og smage godt
– Læg mærke til grønne smage og andre genkendelige smage fra grønt og frugt
– Bitterhed og følelsen af peber/krads i halsen er gode tegn i en olivenolie (begge dele smager du ikke, hvis du får brød eller andet til)

• Forskellige sorter af oliven smager forskelligt – også som olie – de kan smage fra helt blide og sødmefulde til kraftige grøne og fulde af styrke – find den/dem du bedst kan lide – og udvælg forskellige olivenolier til forskellig brug i din mad


Opbevaring og holdbarhed
• Ekstra Jomfru Olivenolie holder op til 2 år fra høsten
– Men den smager bedst det første år efter høsten - hvis du spørger os
• Holdbarheden er ca. 4 måneder efter åbning
• Opbevar Ekstra Jomfru Olivenolie mørkt, køligt og skån den så meget som muligt fra ilt – da lys, ilt og varme forkorter holdbarheden
• Rent praktisk: stil den mørkt og ikke i skabet ved siden af komfuret og andre hårde hvidevarer, da de udsender varme
• Hvis du hælder olivenolie i en mindre klar flaske til at stå på køkkenbordet, så nøjes med at hælde den mængde i som du bruger indenfor ca. 4 dage (det er ok med en klar flaske, når det er så kort tid)
• Olivenolie bliver fast i køleskabet, men kan sagtens tåle at være i køleskabet Brug

• Ekstra Jomfru Olivenolie er noget af det bedste at stege i, da den er ret stabil ved opvarmning
– Varm ikke olivenolien op til mere end 190 grader
– Varm helst olivenolien langsomt op
– Kasser olivenolien hvis den ryger (som alt andet fedtstof)

• Der er stor forskel på olie lavet på oliven der er høstet tidligt og dem der er høstet modne
– Brug de tidlig høstede til maden på bordet eller i mad der ikke skal opvarmes eller er tilberedt. Fx på salater og tilberedte grøntsager og kød
– Brug olivenolier på blandinger af høsttidspunkt og sent høstede olivenolier til alt: både til opvarmning og på bordet, i dej til pizza, knækbrød og skift noget af (eller alt) smørret ud med olivenolie i dej til tærter og empanadas. Til at dyppe brødet i, på salaten, pastaen osv.

 

PS:
Grapeland Olivenolie er en Ekstra Jomfru Olivenolie, økologisk, lavet på sorten Royal og en blanding af forskellige høstdage for at få en blid og samtidig karakterfuld olivenolie, der kan bruges til alt fra at stege i, i dejen, til at dyppe brødet i og i maden på bordet.
Grapeland Olivenolie er fra oliventræer i Jaén i det nordlige Andalucien, hvor både høsten og udvindingen af olien bliver tæt fulgt af Andrés og Alberto.