Sæt ord på smagnen

Fif til at sætte ord på vinen

Se, dufte, smage
En nem huskeregel er, at man starter fra oven i ansigtet og går ned; først øjnene, så næsen og til sidst munden.
Hvis du smager to vine samtidigt, er det nemmere at sætte ord på.
Fx. kan du måske bedst lide den ene fordi den er mindre syrlig, har en længere eftersmag, har mere frugtsmag, er fyldigere, mere krydret osv. 
At kunne sammenligne, giver så at sige din smag et ståsted at gå ud fra.
 
Fokusere først på dine egne sanser og oplevelser, for det er nemt, at lade andres ord påvirke det man sanser.
Når vi smager nye vine, som vi måske skal importere, har vi en helt klar regel: ingen må sige noget om vinen de første 4 minutter.
Det er for at vi hver især danner vores eget personlige indtryk af vinen:)
 
Når du dufter og smager på vinen, er det en god idé at starte med helt overordnede. Fx om du kan dufte frugt, jord, grønt, krydret, parfumeret, træ, animalsk, kemisk eller sødt. Og så bagefter gå i dybden med om de parfumerede er blomster og en bestemt blomst osv.
• Start med fx frugt aromaer – er der nogen af dem, er det citrus eller andre frugter. Kan du specificere hvilke?
• Derefter kan man i tankerne gå videre til bær, er det mørke eller røde bær, Kan du specificere hvilke? • Så videre til røget og træ hvis det er en fadlagret vin, er der vanilje eller er det mere træ, toast, røg, kaffe, etc.
• Eller grøntsager, er det friske eller tørrede.
• Der kan også være animalske dufte og smage, som læder eller stald (det er der nogen der er helt vilde med og andre der bestemt ikke kan lide).
• Blomster, mineraler, krydderier, parfumeret, sødme er andre dufte/smage du kan prøve at sanse på samme måde.
• Er der en/flere dufte/smage som er mest tydelige?
• Find ord du synes beskriver vinen på en generel måde, i din smag
• Synes du der er mærkelige dufte/smage som du kan forklare som fx tapetklister eller farmors stue. Duften/smagen er din egen, og det er fint, at den er helt personlig.
 
• Eftersmag – er den kort, medium eller lang og skifter smagen karakter?
 
Mundfølelse er også en del af det at smage, specielt med boblerne i mousserende vine. De kan være bløde og blide eller aggressive og ”skarpe”.
Vin kan være fede, så man får en olieret fornemmelse i munden, eller udtørrende på tungen, andre gange er det tænderne og forrest i munden der føles udtørret (Tanniner).
 
Se, dufte, smage – lidt uddybende
 
Se:
Tip: Det er godt at have noget hvidt som baggrund, så kan man se farven i vinen tydeligt. Læg mærke til farven både i kanten og i midten.
Nuancen i hvidvinen kan være alt fra nærmest uden farve, til gullig, gylden og grønlig. Nuancen i rosevin kan være fra helt lys, nærmest farveløs til lys fersken, lyserød, rosenfarvet og til mørkere nuancer af de samme farver.
Rødvin kan være fra kirsebær over mørkerød, til orangerød og brunlig. Desuden kan farven, alt efter druen, være fra nærmest gennemsigtig til helt fortættet i farven.
En ung rødvin er ofte kirsebærfarvet, en ældet vin mere brunlig, det ses tydeligst i kanten af vinen.
 
Ved at holde glasset op mod lyset, kan du se om vinen er klar eller grumset. Vine der ikke er filtreret, eller kun nænsomt filtreret, kan stadig have partikler fra druerne. (Dette viser sig også som bundfald, hvilket som oftest er en helt naturlig del af vinen og ikke fremmedlegemer).
 
Dufte:
Ved at slynge vinen rundt i glasser, udløses duftene mere.
Duft til vinen, lige efter at du har slynget, slyng rundt igen og duft så igen. Luk evt. øjnene og fokuser på duften – er der noget du genkender?
Det er nemmere at slynge vinen rundt i et stort glas, det hjælper også at gøre det med glassets fod mod bordet, og/eller ved at holde en finger fra den anden hånd på kanten af glasset.
 
På en af vores vinrejser lærte vi og så at lade vinen ”hoppe” i glasset. Det skulle udløse flere smagsstoffer, ligesom når man plasker vinen ned i en karaffel.
Prøv det selv – men måske med vand i første omgang;) Slyng vinen rundt og træk glasset ned af i en hurtig bevægelse.
 
Se hvordan Manuel fra Finca de los Arandinos (Rioja) gør herunder
 
 
Smage:
Temperatur er vigtig – prøv at teste samme vin i forskellige grader Rødvin koldere end de fleste danskere plejer og hvidvin og cava lidt varmere.
Tag en tår - ikke for stor - og lad vinen blive i munden mens du gurgler
 
Tip: hvis du ”vinerer” (udtales vi-ne-rer) glasset, er det udelukkende duften af vinen i glasset, og ikke fx opvaskemiddel mm. du dufter til. Man vinerer glasset ved at holde det præcist så skråt at vinen ikke løber ud, så drejes glasset, så vinen får berøring med glasset inderside hele vejen rundt og hele vejen op.