Chokolade


Chokolade - jeg ville nødigt undvære chokolade - og jeg er mest vild med den mørke chokolade - eller virkelig lækre fyldte chokolade med appelsin.


Hvilken chokolade er din yndlings? 

- vores er specielt udvalgt for den gode smag og høje kvalitet
(Og for bæredygtighed, forhold i plantagerne og for det lave indhold af cadmium)

Se alle vores chokoladebarer (og fyldte chokolader) fra Blanxart her

 

Se her hvordan cacaofrugter vokser og bliver forarbejdet:

 

Lav "bygselv varm cacao"
Se her hvordan:)


Chokolade - gudernes spise

Kakao kommer fra kakaotræet der hedder "Theobroma cacao" - hvor theo kommer af ordet theos (græsk), der betyder gud og broma skulle betyde føde (det kan jeg ikke finde bevis for at det betyder - men det står mange steder)
- dvs. gudernes føde - og så cacao bagefter - et ord fra Mayaerne: kakaw(a).
Så chokolade er gudernes spise:)

Fotoet her er fra Edzná - et Maya tempel vi besøgte på Yucatan i Mexico i januar 2024.
Vi så flere kander der havde en ret lang tynd tud og med et menneskehoved som selve kanden - en meget gammel kakaokande - og kakaodrik var kun for Mayasamfundets øverste - fortalte de Mexicanere vi besøgte. De fortalte også, at da spanierne kom, tog de kakaoen med, men at de satte meget mere pris på alt det guld de fandt - det forstod de indfødte ikke helt - for kakao var jo meget mere værdifuldt - det gav nemlig nydelse - lige nu:)

Så at chokolade er gudernes spise, er ikke helt grebet ud af luften!

 

At smage chokolade
- at smage forskel

Chokolade har forskellige smage, ikke kun efter hvor meget sukker og hvor høj eller lav cacaoprocent chokoladen har. Der er også forskel på hvor chokoladen stammer fra i verden. En chokolade fra Peru smager ikke præcis som en fra Brasilien etc.

Der er naturligvis også forskel på, hvad der er tilsat - udover cacaobønnen og sukker.
Om der er tilsat hindbær, appelsin, vanilje, salt osv for at lave en speciel chokolade, om det er aromastoffer eller den ægte vare (udover tilsætningsstoffer for smagsforstærkning, konsistens, holdbarhed mv.).

Som med alt andet vi smagsbedømmer, er balancen i smagen vigtig. Om der er en smag der "tager over" - og undertrykker andre vigtige smagskomponenter, som fx hvis bitterheden overdøver cacaosmagen og giver en ubalanceret smagsoplevelse i chokoladen.

Prøv næste gang du smager chokolade at lægge chokoladen midt på tungen, før tungen op i ganen og lad chokoladen varme op og begynde at smelte lidt.
Luk måske øjnene - og prøv at lægge mærke til bitterhed, sødme, syre og om der er smage af nødder, blomster, frugt eller andre smage du opdager. læg mærke til om der er en helhed i smagen, om den er afrundet og langvarig efter du har spist chokoladen.


Spansk chokolade

Spanien har en lang kærlighedshistorie med chokolade - som Colombus jo tog med hjem fra Sydamerika.
Spanierne putter chokolade i alt - ligesom vi putter lakrids i alt.
Og sjovt nok, så er spaniernes chokolade (og slik generelt) ikke så sødt som vores danske chokolade og slik. Mange tror det er virkelig sødt, fordi de har smart spaniernes hvinende søde kager - men med chokolade er der lige omvendt.
Så jeg kan faktisk godt li' spansk lys chokolade - selvom jeg ikke bryder mig om dansk lys chokolade - jeg synes det er alt for sødt!

Vi har ledt efter en rigtig god chokolade fra Spanien i flere år - og nu har vi endelig fundet en virkelig dygtig og passioneret producent: Blanxart fra Barcelona.
De opkøber selv cacaobønnerne rundt omkring i verden, de laver selv hele processen fra cacaobønne til chokoladebar, de laver en del økologiske chokolader og så tænker de bæredygtigt i pakninger og produktion.
De laver endda en 100% chokolade - mit anke var, at den sikkert var alt alt for bitter, for det er min erfaring, at chokolade over ca. 75% bliver for bittert. Men da jeg smagte den, var jeg virkelig overrasket over den fyldige og virkelig gode smag - "det er fordi både cacao og cacaosmør er fra bønner fra samme cacaobønne" forklarede Jesus fra Blanxart.
Det giver en virkelig fin naturlig balance i smagene.

Og så tilsætter de kun sukker til de fleste af chokoladebarerne, udover komponenterne fra cacaobønnen, (det er jeg ret overbevist om også spiller ind:)).
De barer der har mere end cacaobønne og sukker tilsat, er fx deres veganske mælkechokolade med kokos stedet for mælk. Og faktisk også kokossukker. Og så naturligvis de barer der er mandler i.

Se alle vores chokoladebarer (og fyldte chokolader) fra Blanxart her

Chokoladesmagskit 
Lav din egen chokoladesmagning:)⁠

Vores nye chokolade fra Barcelona: 4 plader fra 4 forskellige steder i verden i en æske med info om hvordan man smager chokolade, og hvad smagsforskellene på de 4 chokolader er.⁠
Der er rigeligt chokolade til op til 12 deltagere, for man behøver ikke mere end 2 firkanter af hver chokolade.
- hvis I er færre, har du bare chokolade til bagefter:)

Chokoladesmagskit fra Blanxart, der tager dig gennem hele processen i: "at smage på chokolade".
Men vi vil gerne give et par ekstra tip:)

Sørg for at dine smagsløg er klar og ikke påvirket af fx. kaffe eller tandbørstning - eller andre kraftige smage. Eller dufte for den sags skyld - som kraftig duft af parfume eller gryderetten der står og simrer:)

Hav gerne vand, brød eller æbler til at neutralisere smagsløgene imellem chokoladerne.

Lav et skema til egne notater - det kan være et helt blankt papir, det kan også være med felter der guider i fokuspunkter (Sødme, syre, nødder, bitter mv.) eller et mere avanceret med et smagsnet, som også er afbilledet i pakken.


Chokolade i mad

Chokolade er lækkert i det søde køkken, men det kan også være en virkelig god ingrediens i det salte køkken.
Cacaobønnen er som udgangspunkt ikke sød.

Jeg bruger selv chokolade i mange vegetarretter - jeg tilsætter den tilsidst, samtidig med at jeg smager retten til.
Jeg synes det giver en "bund" i vegetariske og veganske sammenkogte retter. Fx i saucen med tomat i en vegetar mousakka eller i denne simreret:  
Bønner og kikærter i pikantsauce

Og det er naturligvis uundværligt i en Mexicansk Mole (chokoladesauce og virkelig mange krydderier).

Udforsk Chokoladen - det er et skønt smagsunivers der åbner sig:)