Klassifikationssystemet i Rioja

Lidt om klassificeringssystemet for vin i DOCa Rioja

 

 

Rioja er, sammen med Priorat, de eneste vinområder der har den højeste klassificering inden for vin i Spanien: ”DOCa”. (denominación de origen calificada – Rioja fik denne klassificerings betegnelse i 1991 og Priorat i 2001).

Vine fra Rioja betragtes da også som nogle af verdens fineste vine.

Klassificeringssystemet er udvidet for få år siden. Før var det udelukkende baseret på deres lagringstid, hvilket der har været megen intern kritik af, især fra de ny generationer i vinhusene. I det nye system lægges der også vægt på det specifikke terroir (kort defineret: jorden og klimaet) og geografiske oprindelse af vinene. Og vi tror ikke det er den sidste ændring der kommer – men nu får vi se!

At fokusere på jorden sætter fokus på den mangfoldighed, der kan findes i regionen, for der er bl.a. store forskelle på  jordbund og mikroklima for de mange forskellige vinhuse i denne historiske region. Helt konkret tager det tid før de nye regler ses på etiketterne fra området.

På etiketterne er det nu tilladt at skrive navnet på landsbyen hvor vinen er fra (der er 145 byer, så der bliver noget at holde styr på), men måske det bliver nemmere at finde ud af hvorfor man er mere begejstret for nogle vine fra området. Og fremadrettet kunne udvælge dem når man køber vinen fr Rioja.

 

Kort fortalt er der 3 underområder i Rioja
Rioja Alta, Rioja Oriental (det østlige Rioja, tidligere kendt som Rioja Baja) og Rioja Alavesa. 

Finca de los Arandinos ligger i Rioja Alta, i en by der hedder Entrena lidt sydvest for Logroño.

De fleste af deres vinmarker ligger på den nordlige til nordøstlige side af Ebro-flodens højre bred.
Det historiske fokus på lagring er dog stadig det der vejer tungest i klassificeringen.

Rioja-vine kan klassificeres i ​​fire kategorier, som ses på mærkaten på bagsiden af flaskerne.

Cosecha – (grønt mærke) Vine uden lagringskrav. Denne kategori garanterer vinens oprindelse og årgang. De er normalt vine i deres første eller andet år, som holder deres primære friskhed og frugt. 

Denne kategori kan også omfatte andre vine, der ikke passer ind i kategorierne, hvilket netop El Conjuro er et godt eksempel på. Det er vinhusets topvin, fra de ældste marker, den første de har fået certificeret økologisk – men den er lagret på fade (egetræstønder) der rummer 500L og ikke 225L som reglerne foreskriver. Det kunne også kaldes en frihedskategori – hvor vinhusene kan vinificere deres vine præcis som de synes gør vin fra den enkelte mark bedst, uden at skulle presses ned i stramme regelsæt.

 

Crianza – (rødt mærke) Vine der er lagret mindst et år på egetræsfade 225L og lagret i vinhuset i min. 24. mdr. Hvidvine skal lagres på 225L fade i min. 6 måneder.

 

Reserva – (mørkerødt/brunt mærke) Omhyggeligt udvalgte vine med en minimumslagring på hhv. egetræsfade og flasken i tre år før de frigives til salg. Heraf skal min. et år være på 225L fade, efterfulgt og suppleret med min. 6 måneders lagring på flaske. Hvidvine skal lagre i vinhuset i min. 2 år, heraf mindst 6 måneder på fade.

 

Gran Reserva – (blåt mærke) Vine fra store årgange, der er lagret i alt i 60måneder. Heraf min. to år på 225L egetræsfade og to år på flaske før de frigives fra vinhuset. Hvidvine skal lagres i vinhuset i min. 4 år, heraf min. 6 mdr. på 225L fade.

 

På etiketterne fra Finca de los Arandinos kan du desuden se at de er med i en gruppe af små familie ejede vinhuse