Keramik
Håndlavet keramik fra Rioja - i Grapeland
Oplev vores enestående udvalg af håndlavet keramik fra Rioja, fra et værksted hvor vi selv har købt keramik gennem de seneste 7-8 år.
Da vi var afsted i august 2021, købte vi også ind til butikken.
Preben var så letsindig at sætte mig af og gå et andet sad hen for at tage en kop kaffe. Så jeg bestilte en del keramik! De to ældre herrer brugte knap 5 uger på at dreje og støbe min bestilling efterfølgende.
Vi gjorde det samme i august 2022, hvor jeg også fik dem til at lave en skål som jeg selv har designet/formgivet, det er en hjerteformet keramikslål som hedder H-art Beat - du kan se hjerteskålen her.
Vi har lige besøgt dem igen her i august 2023, så der er nye designs på vej:)
Kig ind i Grapeland i Rosensgade i Aarhus og se alt vores skønne håndlavede keramik.
Meget af det er også på vores webshop.
Keramik er virkelig godt til at holde på både varme og kulde. Så både kopper, krus og kander er perfekte til kaffe, the, vin, vand, sangria, gløgg og andre både kølige og varme drikke.
Få mest mulig glæde ud af dit nye keramik.
Inden ibrugtagning lægges keramikken i blød i koldt vand i min. 12 timer.
Det skal være helt dækket af vand.
Lad den tørre helt - det tager 1-2 døgn. Sørg for at den del af keramikken hvor der er uglaseret ler er fritlagt.
Dette kan gentages med 1-2 års mellemrum, for at vedligeholde keramikken – da det kan forebygge revner. Især for gryder og fade der opvarmes ofte.
Start altid opvarmning langsomt og gradvis, så varmen fordeles jævnt.
Forsøg ikke at opvarme eller køle keramikken brat; da dette kan få den til at gå i stykker.
Stykkets bund skal passe så tæt som muligt på størrelsen og formen på varmekilden.
Modellerne firkantet/rektangulær base bør bruges i ovnen eller på en firkantet varmefordeler.
Gryderetter koges over svag varme, også selvom det tager længere tid.
Varm ikke keramiske genstande op uden væske – det er derfor ikke anbefalelsesværdigt at stege i disse.
Keramiske genstande tager længere tid end metalgenstande/gryder at varme op og køle ned, på grund af deres lave varmeledningsevne. Vær opmærksom på dette, når du laver mad, da det, når det først har fået varme, forbliver varmt et godt stykke tid, selvom det er taget fra varmekilden.
Det holder meget længe på varmen, så det er både smukt og praktisk at sætte dine keramiske gryder og fade på bordet.
Bemærk: Disse anbefalinger er især nødvendige for glaskeramiske kogeplader, da varmen koncentreres udelukkende i bunden af emnet, da der ikke er nogen flamme.
På induktion kan en Induktions adapter bruges, for at videreføre varmen til en keramikgryde.
Vores keramik fra Rioja
Navarrete er en by for pilgrimme, man passerer gennem den på vej til Santiago de Compostela.
Byen har altid været et af arnested med hensyn til keramiktradition og er i øjeblikket den eneste by i Rioja, der vedligeholder denne tradition.
Familien har siden 1982 haft keramikværksted her i Navarrete, lige overfor kirkegårdens romanske facade. Familien har haft keramikproduktion siden 1887.
Det er her Antonio Naharro Flores fortsat fremstiller traditionel keramik i hånden.
Antonio Naharro Flores begyndte sin karriere som 12 årrig, og har gennem hele sit liv modtaget forskellige udmærkelser og nationale keramikpriser.
Antonio Naharro Flores producerer alt fra traditionelle stykker til moderne stykker, stykker til brug i køkkenet/madlavningen, til dekoration og i haven.
Hvis du rejser i Rioja, er det værd at tage en tur omkring og se, hvordan keramiske stykker fremstilles på traditionel og manuel vis. Hele processen kan følges i butikken, som også værksted.
Du kan både opleve den nationale keramiktradition og historien, da de har en stor og unik udstilling med en samling af keramiske stykker samlet gennem årene.
PS: hvis du har gået Camino de Sanatiago, og gået gennem Navarette, så er du gået lige forbi dette keramik værksted:)