Lidt om at bruge vin som krydderi i mad

 

vin i mad

Vin er i nogle retter uundværlig som ingrediens/krydderi.
Nogen synes måske det er skrækkeligt at putte vores gode vine i mad. Men ”jo bedre råvarer, jo bedre mad” er min filosofi :)

Smag altid på vinen, inden du hælder den i maden – tænk hvis man ødelagde den gode mad med en vin, der ikke duer, fordi den har prop (dufter og smager jordslået), eller er blevet for gammel.

En vigtig detalje er, om det er den rette vin til den konkrete ret.
Her er et par retningslinjer.

Hvidvin
Hvidvin med syre er godt i hvide saucer, risotto, skaldyr, lyst kød og mange vegetarretter. Det vil ikke gøre retten bedre med en fadlagret hvidvin som fx Ática 3x3, her er det bedre med fx Paratós Xarel.lo eller Bianco fra Pinuaga - begge friske vine, som bør drikkes unge.

Det er helt genialt at bruge hvidvin i stedet for vand i mørdej, tærtedej og dej til empanadas - dejen bliver meget elastisk, så den kan rulles helt tyndt ud.

Rødvin
Rødvin er godt i retter med mørkt kød og tomat. Her er vin, der er fadlagret længe, heller ikke det bedste. Jeg bruger en ung vin, en vin med karakter og ofte en kraftig smag, for det er det, der giver retten en karakter der, efter min mening, ikke kan komme fra andet end vin. Jeg bruger gerne en med druen Samsó eller tempranillo som fx Finca Renardes eller Pinuaga Tinto.

PS:  Vin skal koge med længe hvis alkoholen skal fordampe helt.