Salsa til Calçot - en slags Romesco til grillede forårsløg (en helt speciel Catalansk sort)
Her kan du se vores oplevelser fra en Calçotada
Salsa de Calçot er en salsa der er meget tæt på en salsa Romesco, mange siger også, at det er en og samme salsa, og man kan i hvert fald bruge begge salsaer til calçot.
Men til Calçot er det vigtigt at salsaen har en tyk konsistens - så mest muligt hænger ved når man dypper:)
Det vigtigste er at bruge ren rigtig god olivenolie og vineddike, siger Jaume fra Priorat:) Og så at bruge Ñora - det er en lille rund peberfrugt der er intens og sødlig i smagen.
Man kan købe dem tørrede (så skal de udblødes i et par timer inden brug), men man kan også købe glas med frugtkødet fra Ñoras.
Vi har Ñoras i glas i Grapeland - men ellers brug en alm. bagt rød peberfrugt.
Andre bruger en alm. bagt rød peber. Det gør Maria, Xavi og Vicenç mor fra vinhuset Mas Vicenç. Du kan se hvad hun putter i salsaen her: |
Jeg har prøvet mig frem - og er kommet til denne opskrift, som jeg synes er virkelig lækker til Calçot og som salsa, isæt til grønt.
Ingredienser:
40 g. mandler
40 g. hasselnødder
1 helt hvidløg
en knivspids fintrevet hvidløg (jeg synes ikke der skal ret meget i - men prøv dig frem til din egen smag)
4 tomater
2-3 skiver ristet brød
Min. 1 dl. olivenolie,
3 spsk. hvidvinseddike og salt
2 tørrede Ñoras eller 2 spsk. Ñora frugtkød på glas - alternativt frugtkødet fra en bagt rød peberfrugt
Opskrift:
I et ovnfast fad stilles tomaterne (giv dem et krydssnit i toppen) og hvidløget (og peberfrugten - hvis det er det du bruger) fordel ca. 2 spsk. olivenolie over grøntsagerne. Giv dem 30-45 min – hvidløgene til de er bløde og karamelliserede og tomaterne og peberfrugten til de er begyndt at blive bløde og let brune.
Smut hvidløgene ud af skallen og tag skind og den hårde bund/stilk fra tomaterne og peberfrugten.
Væsken bruges i salsaen, så si kernerne fra og gem den.
Mandler og hasselnødder
Brug gerne nogle der er ristede. Ellers kan du riste dem både i ovn og på pande.
De er klar når de er let gyldne.
Køl dem af og fjern så meget af skallen du kan.
I et blender glas (både stav og klassisk blender kan bruges) hældes tomater, bagte hvidløg, frugtkød fra Ñoras (eller peberfrugt), hvidvinseddike, hasselnødder, mandler, halvdelen af det rå hvidløg og lidt salt og blend det godt igennem.
Bræk det ristede brød i mindre stykker og tilsæt det til massen, blend godt igennem igen og smag til for salt, vineddike og rå hvidløg – tilsæt mere efter smag – men husk at rå hvidløg smager mere igennem efter lidt tid.
Tilsæt 1-2 spsk. olivenolie og blend igennem, herefter tilsættes olivenolien som hvis du lavede en mayonnaise: i en tynd stråle mens du blender videre.
Tilsæt evt. mere olivenolie til salsaen er tyk og cremet men stadig har en grynet konsistens fra nødder og brød.
Smag til igen og lad salsaen køle af i køleskabet en halv times tid.