Olivenolie får dine smagsløg til at danse

Olivenolie får dine smagsløg til at danse

Olivenolie får dine smagsløg til at danse

Olivenolie gør - helt enkelt - mad til en himmerigsmundfuld.

Skru op for smagene med Ekstra Jomfru olivenolie* lavet på forskellige sorter. Prøv Picual på tomater, Abrosana på vaniljeis, Cornezuelo på grønkål, Royal på artiskokker, Arbequina på asparges og Grapelands olivenolie på det hele.

Her finder du en række opskrifter - med forskellige slags olivenolie:)

OPSKRIFTER:
Olivenolie tapas
Hjemmelavet mayo - og div. salater med mayo
Ensalada Rusa
Patatas Bravas
Sprøde Empanadas m. svampefyld
Grillet fisk med olivenoliedip
Dampet grønkål m. kræs

 

Olivenolie tapas

3-4 forskellige olivenolier til at dyppe brødet i
Brug 3-4 forskellige Ekstra Jomfru Olivenolier der er tidlig høstet. De har nogle vilde og meget lækre, specielle og forskellige smage.
Fx på hhv. Picual, Arbequina, Hojiblanca og Royal

Mayo

1 bæger pasteuriserede æggeblommer (2 blommer) eller 2-3 spsk. Aquafaba (geleen fra kikærter i glas. Til vegansk mayo)

2-21⁄2 dl Ekstra Jomfru Olivenolie – en blid hvis det er til blide smage som asparges (fx en på Arbequina), eller gerne en lidt mere smagfuld olivenolie, hvis der skal blandes chili, kapers mv. i mayo’en (fx Grapeland olivenolie)

2-3 tsk. hvidvinseddike/æbleeddike og citronsaft eller bare en af delene
Salt
Evt. sennep

 

Noget af det allervigtigste er, at alle ingredienser har samme temperatur!!!
Tag gerne tingene frem og stil dem på køkkenbordet et 
godt stykke tid inden du skal lave mayo.

Obs: Mayo med Aquafaba bliver ret luftig – og er bedst lige når den er lavet!

Opskrift:
Æggeblommer, salt og 2 tsk. eddike/citronsaft og evt. sennep piskes rigtig godt igennem (vigtigt), med en håndmixer.

Under omrøring (mellem hastighed) hældes meget lidt (ca. 2 spsk.) olivenolie i, i en tynd stråle.

Pisk godt igennem og gentag med lidt mere olie i flere omgange. Når den første dl. olie er pisket ind
i mayo’en, og den langsomt begynder at tykne, hældes resten af olien i - stadig i en tynd stråle, 
under omrøring ved middel hastighed.
Hold gerne pauser hvor der piskes godt igennem. Bliv ved at tilsætte olie til du har den konsistens du ønsker – den bliver tykkere og tykkere.
Smag til med eddike/citronsaft og salt.

Man kan altid røre lidt vand i, hvis man synes mayonnaisen skal være lidt mere lind.
Hvis der skal fyld i mayo’en er det godt, at den er ret tyk til at starte med.

Gi’ den gas med hvidløg, chili, safran, krydderurter eller hvad du nu har lyst til.

 

Eller lav:


Ensalada Rusa ved at tilsætte, kogte kartofler i tern, ærter, kogte gulerødder i små tern, tun, hakkede grønne oliven, hakkede bagte peberfrugter og hakket.
Pynt med hakket blomme fra æggene, oliven og strimler af den bagte peberfrugt.

Tatarsauce ved at tilsætte groft hakkede kapers, finthakket løg (evt. rødløg), fint hakkede krydderurter – mest dild, men persille og estragon er også godt i. Lad den stå mindst 30 min. for at trække smag.

Karrysalat ved at tilsætte karry, groft hakkede kapers og cornichoner, finthakket løg, hakkede tomater, hakkede hårdkogte æg (gem to til pynt, skåret i både).

Tunsalat – min families klassiker ved at tilsætte fint revet knoldselleri (en hel del), tun og madæbler i store tern.

 

Vores helt egen Ekstra Jomfru Olivenolie:

Grapeland Olivenolie er resultatet af et olivenolieeventyr i efteråret 2019. Her var jeg (Charite) i Andalucien og blive privat undervist om oliventræer og olivenolie af Andrés og Alberto fra Supremo (de laver de meget lækre tidligt høstede Ekstra Jomfru Olivenolier, som vi har haft i butikken en del år).

  

Klæd maden godt på – med olivenolie

Olivensort og høsttidspunkt er noget af det vigtigste for, hvordan en Ekstra Jomfru olivenolie* smager. De kan smage fra helt blide og sødmefulde til kraftige grønne og fulde af styrke. Oliven er en frugt, og olivenolie af forskellige sorter smager forskelligt.

 

Patatas Bravas

Det bliver ikke mere klassisk tapas

500 g. kartofler - gerne meget store og rigeligt med olivenolie (en blidere olivenolie, fx, Grapeland olivenolie) - jeg bruger min. 1 dl. Skræl eller skyl kartoflerne og skær dem i mundrette tern (ca. 1-1,5 cm).

Steg dem i rigeligt olivenolie ved middel- til høj varme. Vend godt og ofte rundt i kartoflerne så de bliver godt brunede, på så godt som, alle sider. Steg gerne i flere portioner. Lad kartoflerne dryppe af på fedtsugende papir og drys med salt.

2 slags salsa laves inden kartoflerne, så de kan stå og trække smag.
1: mayo med fintrevet hvidløg (find opskriften på hjemmelavet mayo på postkort 1).

2: stærk salsa kogt på tomater (det er bedst med
tomate frito, men ellers brug blendede flåede tomater).
1 finthakket løg steges i olivenolie ved svag varme,
tilsæt 2 fed revet hvidløg og steg videre i ca. 5 min.
Tilsæt 1,5 dl. Tomate frito, 1 tsk. paprika og så meget
cayennepeber du synes, salt, peber, 2 tsk. hvidvinsvinagre, 1 spsk. sukker og kog salsaen ind i ca. 10 ovnen. Tag dem ud når de er gyldne. 2 min. (Blend evt. salsaen).

Server på et fad eller portionsanrettet som tapas:
kartoflerne i bunden så brede striber med først
tomatsalsa og derefter mayo’en.

 

Sprøde Empanadas m. svampefyld


Tip: hvidvin i denne dej og dej til tærter mv., giver en dej der er virkelig let at rulle meget tyndt ud, og en super sprød dej når den er bagt!

Dejen æltes sammen af 500 g. mel, 2 dl. hvidvin/vand og 1 dl. Ekstra Jomfru olivenolie (Grapeland Olivenolie eller en anden blidere olivenolie), 1 æg og lidt salt. Lad dejen hvile i ca. 30 min på køkkenbordet med et klæde over. Imens laves fyldet: 500 g. svampe (blandede svampe, mørke champignon eller portobello) hakkes groft og steges i en god sjat olivenolie i ca. 15 min.

Tilsæt 1 finthakket løg efter ca. 7 min.
I en skål blandes 150 g. ricotta, en go’ håndfuld revet mild ost, 1 fed fintrevet hvidløg, salt, peber, revet muscatnød og 1 spsk. frisk, finthakket timian. Når svampeblandingen er kølet lidt af, blandes den også i skålen og fyldet røres godt sammen.

Del dejen i 2-3 portioner og rul den tyndt ud, en portion ad gangen.
Skær cirkler ud af dejen i ca. 12 cm. i dm.
Pisk et helt æg og pensel bredt i kanten af alle dej-
cirklerne, læg en lille spiseske af fyldet på den ene halvmåneside af dejcirklerne, ind mod midten, fold den anden halvmåneside over og klem godt fast i hele kanten, gerne med en gaffel.
Lad pakkerne hvile på bageplader med bagepapir i minimum 15 min. inden de bages (så de ikke går op). Pensel dine Empanadas med pisket æg og bag en plade ad gangen i ca. 15 min . v. 200 grader - midt i ovnen. Tag dem ud når de er gyldne.
Hvis du vil fryse dine Empanadas, så tag dem ud inden de er helt bagt, så bliver de lækrest ved opvarmning. Server dine Empanadas med salat eller som en del af et tapasbord.

 

Grillet/ovnbagt fisk

Fordel godt med Ekstra Jomfru Olivenolie, hakkede krydderurter og et drys salt over den grillede fisk lige inden servering. Brug en mildere olivenolie, fx en lavet på Abrosana, Arbequina eller Grapeland Olivenolie.

Eller lav en blanding af olivenolien, revet hvidløg, grofthakket persille, salt og evt. en lille sjat hvidvin eller mild hvidvinseddike og brug det som salsa til fisken.

 

 

Ekstra Jomfru olivenolie* smager forskelligt, alt efter høsttidspunkt, jo tidligere høst jo kraftige og specielle er de i smagen.

Sen høst giver en mere blid smag, og en blanding af tidlig og senere høstede oliven giver blide olier med karakterfuld smag. – find den/dem du bedst kan lide – og udvælg forskellige olivenolier til forskellig brug i din mad.

 

Dampet grønkål m. kræs

Sæt ovnen på 150 grader. Fordel en stor håndfuld rå mandler på en bageplade.
Sæt mandlerne i ovnen når den er 100 grader, og sluk for ovnen når den er 150 grader. Mandlerne skal have 15-20 min. for at få den lækre ristede smag, men hold øje med dem – de bliver hurtigt for mørke.

Rens grønkålen, fjern stilken og skær den i store stykker, sæt en gryde over med ca. 2 dl. vand i bun- den og lidt salt. Når vandet koger, dampes grønkålen under låg i ca. 5 min. Hæld den straks i en skål med koldt vand eller i en si og skyl med koldt vand. Ryst så meget vand som muligt af grønkålen.

Fordel grønkålen på et fad og hæld rigeligt med olivenolie over, gerne en med kraftig grøn smag (fx en tidlig høstet Cornezuelo eller en tidligt høstet Picual der har lidt bitterhed ligesom kålen).
Drys med lidt salt, vend det rundt med hænderne og masser olien ind i den lune grønkål. Fordel hakkede ristede mandler over lige inden servering.

 

Pan con tomate

Rist store skiver brød, skær et hvidløgsfed midt over og gnid det på brødet (da det er ristet, efterlades der nemt en smule hvidløg på brødet). Gør det samme med en halveret moden tomat, tryk gerne til, så der efterlades meget tomatkød på brødet. Hæld rigeligt med god mild Ekstra Jomfru Olivenolie over (fx Arbequina eller Grapeland Olivenolie) og drys med salt.

Pan con tomate kan bruges til morgenmad, til tapas eller tilbehør til næsten ethvert måltid.

 

Salmorejo – Andalusisk kold tomatsuppe

En virkelig lækker cremet suppe, der er meget let at lave. Ingredienser: 600 g tomater, min. 2 dl. Ekstra Jomfru Olivenolie (Grapeland Olivenolie eller en anden blidere olivenolie), 2-3 skiver daggammelt brød, salt, 1-2 spsk. hvidvinseddike og lidt revet hvidløg.
Evt. hakket hårdkogt æg og groft hakket Serrano til topping.
(Daggammelt brød er en kongeingrediens – den giver en silkeagtig cremethed i kolde supper).

Brødet lægges i blød, lige dækket af vand. Det skal stå i mindst 15 min. gerne længere. Tomaterne befries for den hårde stilk i bunden, hakkes groft (man kan bestemt godt flå dem først).
I en blender hældes: tomater, brødet (vredet for vand), 1 spsk. vinagre, lidt hvidløg, salt og 1/2 dl. olivenolie
– blend godt igennem, smag til med vinagre, salt og hvidløg (obs. hvidløget smager mere igennem senere!) – tilsæt mere olivenolie mens du blender (lidt som at 
lave mayo).
Tilsæt evt. endnu mere olivenolie til suppen bliver tyk og cremet.

Stil suppen koldt i mindst 30 min. eller gerne natten over. Server i portionsskåle med et godt stænk olivenolie
på toppen og evt. hakket hårdkogt æg og groft hakket Serrano.

 

Tip: Brug Ekstra Jomfru Olivenolie helt ren som dressing på salat, uden at blande noget i.
Eller fyld hullet efter stenen i en avocado op med olivenolie, så du får lidt olie med på hver skefuld.

 

 

Frisk pasta med topping

Godt med Ekstra Jomfru Olivenolie og et drys groft hakkede krydderurter.
Brug en grønt/tidligt høstet olivenolie – fx en lavet af Picual eller Cornezuelo

Spæd evt. til med halve cherrytomater, og et nip salt.

 

* Ekstra Jomfru olivenolie er en kvalitetsbetegnelse for den fineste olivenolie.
Se mere her

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine