Tarte flambée gratinée

Tarte flambée gratinée

Tarte flambée gratinée

 

Tarte Flambé er en helt flad tærte fra Alsace ( i Tyskland hedder den Flammkuchen)

Vi er vilde med den fra Alsace – specielt i den restaurant der hedder Auberge Saint-Martin.

Den ligger i den lille by Kintzheim i Alcase, og vi har hørt flere lokale kalde det, den bedste Tarte Flambée i Alsace:)

– Så prøv den hvis du kommer i nærheden – den er også værd at køre efter – det er som regel nødvendigt at bestille bord i forvejen!

Du kan finde Auberge Saint-Martin på vores Grapeland Tour Kort her
 

Det er ret begrænset hvad man kan spise på en restaurant i Alsace, hvis man ikke er så meget for de tunge svineskanks retter mv. Så jeg har fået Tarte flambé mange gange i både Alsace og Mosel, når vi har været på vinture med venner eller inde omkring på vej sydpå/nordpå.

 

Den klassiske Tarté flambé er med løg og bacon, i svampe sæsonen er der ofte også de lækreste svampe på.

Hvis man er flere, serveres de på midten af bordet, man skærer den runde flade tærte i trekanter og deler de bestilte tærter en af gangen. En hyggelig fællesspise.

 

Bunden er en slags blanding af pizza- og tærtedej, ovenpå er en hvid blanding af frisk ost og andre mælkeprodukter og så fyldet.

Den bages i en meget varm ovn lige som en pizza.

Hvis det er med ost på toppen hedder det gratinée, hvilket vi synes er mest lækkert:)

 

Her er ovnen i Auberge Saint-Martin

 

Hvis du selv vil prøve, er her min egen komponerede opskrift, som er resultatet af en blanding af mange opskrifter og forsøg med det ene og det andet. I min egen opskrift har jeg har taget mig lidt friheder i forhold til den traditionelle opskrift. Denne opskrift er afprøvet virkelig mange gange, rigtig mange gæster har fået den serveret hjemme hos os, og de har været vilde med den alle sammen!

Det er en spise der får mange superlativer, også fra børn:)
 

Tarté Flambée gratinée

Dej:
30 g smør
4-5 sp. sk. olivenolie
Kogende vand
1 glas hvidvin/vand – hvidvin gør dejen mere smidig og det endelige resultat mere sprødt
100 g durummel
Hvedemel ca. 400 g.
Byt evt. noget af melet ud med groft mel

Gær og salt
- 10 g gær og 3 tsk. salt hvis den kan hæve min. 3 timer. 
- 25 g gær og 1½ tsk. Salt hvis den kun kan hæve godt 1 time.

Stil dejen køligt, hvis den skal hæve mere end 3 timer. Jeg kan godt finde på at lave dejen om morgenen/formiddagen, inden jeg går i butikken. Så sætter jeg den køligt, og nyder at den er klar når vi kommer hjem.

I et bagefad/skål: hæld smørret over med ca. 2 dl. kogende vand og brug et piskeris til at mase smørret ud til den er næsten smeltet, tilsæt hvidvin (vand) og lad det stå til det er lunkent.

Tilsæt gær og salt og rør det godt ud i vandet. Tilsæt først durum mel og derefter ca. 300 g. af hvedemelet - lidt ad gangen til dejen er lind og smidig.
resten af melet bruges til at rulle dejen ud på

Lad dejen hæve, hvis den bliver dobbelt størrelse inden den skal brugs, slåes den bare ned. Det kan man gøre mange gange.

 

Fyld:

Cremen til bunden: 2½ dl cremefraiche, 100 g ricotta, 2-3 sp. sk. Fløde, salt, peber og lidt revet muskatnød - piskes sammen og stilles til side.

Den klassiske creme er en blanding af flødeost og cremefraiche. Men jeg synes min blanding gør det meget tættere på den vi får i Alsace.
Prøv dig frem til du får den blanding du bedst kan li’. Hvis du gerne vil have mere fløde i, er det en god idé at tilsætte et æg eller loppefrøskaller der er udblødt i lidt vand, for at få den lidt faste creme på den færdige tærte.
I min smag skal cremen være syrlig og fyldig.

Klassisk topping er bacon og løg, men vi laver Tarte Flambée med:

Serranoskinke og løg i skiver
Svampe/champignon/østershatte mm i skiver og stegt på panden og løg i skiver
Røget laks og blancheret spinat, purløg eller grønne asparges
Fyldet kan varieres i det uendelige - som på en pizza.

Og revet fed ost på toppen så det bliver Gratinée:)

Tænd ovnen, gerne med bagestål eller pizzasten, på 230-300 grader, alt efter hvad der er højeste varme i din ovn (uden varmluft).

Ca. 10 min. før ovnen og bagestålet/pizzastenen er helt varm; tag en klump dej, ca. på størrelse med en stor appelsin, og rul den fladt ud, på et meldrysset bord, til en tykkelse på ca. ½ cm.

Lad dejen efterhæve min. 5 minutter på bordet.

Løft dejen og drys lidt mel under.

Fordel tre-fire gode spiseskeer af den hvide creme på dejen, læg fyld på efter ønske, gerne lidt sparsomt som på en god pizza, fordel til sidst en god håndfuld af den revede ost. Tag en pizza spade/plade under tærten med et snuptag og over på bagestål/pizzasten i ovnen.

Har du ikke disse remedier, kan du bruge en almindelig bageplade og bagepapir – sørg for at lægge tærten på en meget varm bageplade som du lige har taget ud ad ovnen – det giver et meget bedre resultat end at lægge den på en kold bageplade.

Bag tærten til den er pænt gylden på toppen.

Jeg serverer altid Tarté Flambée med en salat med kål i.

 

Nyd din hjemmelavede Tarte Flambée med et glas sprød hvidvin eller en lettere rødvin, som de findes i Alsace eller Mosel, for en virkelig autentisk oplevelse!
Spansk vin kan sagtens være med her:)

- vi får som oftest vores egen Gardacho Blanc, Catay Blanc, Troballa eller  Santa Clara til.

 

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine