Catalonien

Catalonien

Catalonien

Catalonien - meget mere end Barcelona og strandferie

Der er rig mulighed for at besøge vinhuse i Catalonien. Og hvis I skal på ferie der, så spørg os endelig, vores vinhuse tager gerne imod besøg.

Der er 11 DO'er (herunder DO Cava) og 1 DOQ i Catalonien
Vi har vine og cava fra. DO Penedés, DOQ Priorat, DO Montsant, DO Conca de Barberá, DO Tarragona, DO Costers del Secre og DO Cava

I Catalonien kalder man vin for "Vi" og rødvin for sort vin: Vi Negre (Vi = vin, Negre = sort). Så spørg efter det i stedet for Vino Tinto - som det hedder i resten af Spanien.Der er skøn natur og virkelig mange muligheder for vandringer og kanosejlas - og for at bade i iskolde søer i bjergene - iskolde også om sommeren!(Få endelig en guide til at vejlede/planlægge eller være med på turen - inden du begiver dig ud i bjergene!)

 

Druer

Nogle druer hedder noget helt andet i Catalonien end i resten af Spanien, andre hedder det samme - men staves lidt anderledes, der dyrkes desuden de lokale druesorter og naturligvis internationale druesorter.

Garnacha = Garnatxa
Tempranillo = Ull de Llebre 
Cariñena  = Samsó

Xarel·lo

Garnatxa

Nogen af de lokale druer: Xarel·lo, Trepat, Sumol, Parellada
Der dyrkes også et væld af andre spanske druer og internationale druer som fx Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Viongner.

I Catalonien har de dyrket druer til vin siden Fønikerne indførte, ifølge arkæologiske fund af amforas, vinfremstilling til regionen. Flere hundrede år før Romerne kom til området. Romerne havde dog en stor indflydelse på udviklingen af vin i området. De havde deres lokale hovedstad i Tarragona.
Tarragona er virkelig et besøg værd, med en storslået viadukt (som man kan gå på hvis man tør). Inde i selve Tarragona er der masser af ruiner fra romertiden, også helt inde i centrum.


Her viser Xavi os rundt (vinhuset Mas Vicenç)


 

Klimaet i Catalonien er præget af Middelhavet, især klangs kysten er der varmt og tørt. Bag Bjergene og oppe i højderne er der køligere, men stadig tørt.
I Conca de Barberá er de glade for havbrisen fra Middelhavet, der køles af over bjergene, inden den kommer ind over vinmarkerne i området.
Catalonien er både de flade marker nær kysten og bjergrige områder inde i landet.

Jordbunden i Catalonien er meget forskellig, men det er ikke svært at finde stenede og nærmest golde jorde i området, som er rigtig gode for vindyrkning - der er jorde med alt fra kalk, sten, llicorella (skiffer) til ler og sandige jorder.

Der er lidt til moderat nedbør, men der er områder hvor det regner så lidt, at det ofte tillades at drypvande, så vinstokkene ikke dør, det er tilfældet i Costers del Secre. Hvor der også er meget kolde vintre.
Vanding, som skal godkendes på forhånd, tillades kun med henblik på forbedring af druekvaliteten (eller at redde druestokkene) ikke for at forhøje produktionen. 

 

Regn og vandresurserne i Catalonien har ikke været lavere i 100 år
- det er virkelig kritisk!
Fx kan indbyggerne i Barcelona forvente vandrestriktioner inden udgangen af ​​2023 på grund af den mest alvorlige tørke i dette århundrede,
(der har stort set ikke været regn i 30 måneder).

Vi har lige været på vinmesse (marts 2023), og alle vinproducenterne fra Catalonien talte om dette store problem, som kan gå ud over hvilke områder de faktisk kan dyrke vin i fremtiden!
Foruden landbrug i det hele taget, dyrelivet og restriktioner for vandforbrug for helt almindelige mennesker.
Kender du udtrykket "vinstokken græder"?
Det er når vinstokkene vågner om foråret, og saften drypper fra beskæringsstedet.
Vinstokkenes har grædt mindre end normalt i år (2023), fik vi at vide på den vinmesse vi lige har været på - sikkert p.g.a. den manglende regn!

Udover meget lidt regn, er et af de største problemer for vinproducenterne, vildsvin. Der er rigtig mange af dem og de æder af afgrøderne, ødelægger vinstokkenes hvilket resulterer i lavere udbytte.
"Men kan man ikke bare spise dem?" vil du nok spørge. Og jo, det gør man også, men der virkelig mange af dem. 
Det er tilladt at jagte vildsvinene - men man skal have tilladelse af myndighederne.

Hos Parató i Penedés har de sået havre og sennepsplanter i vinmarkerne - for at bevare den sparsomme fugt, øge faunaen og biodiversiteten. Desuden øger det jordens optagelse af Co2 og kulstof - så generelt pleje af miljøet og bekæmpe klimaforandringerne, der virkelig er ved at vise sig i området.

 

Som alle vores vinhuse, går vinhuset Mas Vicenç også meget op i bæredygtighed og biodiversitet. 

Familien har derfor samarbejde med en lokal biavler, der har sat bistader op. 
Biodiversitet er ikke kun noget de gerne vil have for at markerne er ligesom da de selv løb rundt og legede som børn. Det er også godt for vinstokke, mandeltræer mv. for det gør planterne mere sunde, gør det muligt at bruge den naturlige gær på vinstokkene, når man ikke sprøjter.
Og i sidste ende har det stor betydning for smag og kvalitet i vinene.

 Kender du forresten kaffen Carajillo?
Espresso med brandy serveret i små glas. De rigtig gode er lavet med flamberet citronskal før kaffen kommes i.
I Catalonien hedder den Cigalo.

 

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine