Mad påvirker smagen i vin - så lad dig ikke snyde af osten:)

Mad påvirker smagen i vin - vin og mad - how to dress your wine

Mad påvirker smagen i vin - så lad dig ikke snyde af osten:)

Man kan sagtens spise god mad uden vin, ligesom man kan drikke god vin uden mad. Men når man forstår at sætte de to ting sammen, giver smagene følelsen af lykke:)

Billederne er fra vores serie "How to dress your wine" - Kom ind i butikken og få et postkort eller Se mere her

Et gammelt spansk udtryk: ”que no te la den con queso”, hvilket betyder, at du ikke skal lade dig snyde af osten. Med andre ord, så ændres smagen i vinen, når du får ost – eller anden mad til. (Og stærk lugt af ost kan overdøve duft og smag af dårlig vin).

Dette udtryk siges at stamme fra langt tilbage, hvor en vinbonde prøvede at snyde sine virkelig ringe vine til at være meget bedre. Ved at tilbyde ost inden man smagte vinene.

Preben havde præcis sådan en oplevelse i Ribera del Duero, hvor vi besøgte et vinhus under vores langvarige søgen efter et virkelig godt hus fra dette område.
Rødvinene var ekstremt tanninfulde, munden snerpede helt sammen. Men så serverede de oste til, gode lagrede Manchego oste, og pludselig var vinen blød og rund.

Det samme vil ske, hvis du synes en vin er meget syrlig, og du så bider i en citron, og smager vinen igen. Så vil du ikke opfatte den som særlig syrlig mere. 
Men du ved jo godt, at den har samme syrlighed som før du bed i citronen, det er dine smagsløg der er "fyldt op" af syrlig smag. Hvis du ikke får andet end vand i ca. 20 min, er dine smagsløg tilbage til basic.

Helt konkret er det dine smagsløg i munden, der smager de 5 grundsmage (sødt, salt, bittert, surt og umami), som kan påvirkes på denne måde.
Resten af smagene er egentlig dufte, og noget der fremkommer via næsen.
Disse 5 grundsmage kan så at sige "fyldes op", så du ikke sanser dem særlig meget, og derved kan du fornemme alle andre smage (og dufte) tydeligere. Smage som fx syren stod i vejen for før. En virkning som gør vin og mad til en fantastisk oplevelse sammen.

 

Test det selv
Prøv at smage en vin alene først - og igen efter at have smagt mad.
Det er ikke alle vine der bliver påvirket lige meget! Så spørg din vinhandler efter en vin der vil give dig den største oplevelse.
Vi har en fx: de la Madre som virkelig ændrer sig med mad, nærmes ligemeget hvilken mad du får til. Til vinsmagninger er der som regel ca. halvdelen der virkelig godt kan lide den og den anden halvdel bryder sig kun om duften. Men med mad til er alle ret vilde med den. Mange siger "hvad skete der lige der - nu er den jo virkelig god":)

 

Når du sætter mad og vin sammen, er der ikke noget rigtigt eller forkert - det er dine smagsløg der bestemmer, om det er en god eller dårlig kombination!
Så nyd endelig rødvin til fisk, hvis du synes!

Jeg bryder mig fx ikke om oliven til rødvin - det er ikke delikat for mine smagsløg. For andre kan det være en fantastisk smagssammensætning.


Hvis du gerne vil have inspiration til at kombinere mad og vin, er her et par fif:
Helt gængse ”regler” er fx, at sætte mad og vin fra samme område sammen. Og hvidvin til ikke for kraftige retter og modsat kraftig rødvin til retter med megen fedme eller krydret mad.

Er der meget syre i en vin, vil denne blive dæmpet en del, hvis du serverer den til mad med syre i. Det er oftest fiskeretter.

En smag/duft der ikke er særligt fremtrædende i en vin, kan fremhæves ved at retten indeholder denne smag/duft.

Du kan også spørge vores chatbot - den kan svar på hvilken slags vin der passer til over 400 forskellige retter - du finder den her.

 

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine