Fakta: få vinen til at holde længere

vin holdbarhed tips

Fakta: få vinen til at holde længere

Hold vinen frisk længere - og få cavaen til at holde på boblerne i dagevis

Læs her, hvordan du gør ......
Eller se vores lille video nederst ......

En vin, der har været i flasken et par år eller længere, har mange smagshistorier at fortælle, og hvis den ikke får ilt nok, kan den ikke fortælle alle historierne. Og du går glip af smagsoplevelser, som du helst ikke skal snydes for.

Ilt er godt for mange rødvine, især hvis de er fadlagrede og mere end et par år gamle. Det får dem til at åbne smagene og giver dig en større smagsoplevelse. Men efter nogen tid, går det den modsatte vej - vinen mister nuancer og bliver kedelig i smagen. Så hvordan kan man gemme den halve flaske, eller det enkelte glas, der er tilbage i flasken, til næste dag - eller endnu længere?

Svaret er enkelt: sørg for at vinen er i en beholder, hvor der ingen ilt er tilbage, og sæt den i køleskabet, for det er vigtigt at sørge for, at vinen er i kontakt med så lidt luft som muligt, og at den opbevares køligt.
Vinen bliver hurtig varmere, nå den hældes i et vinglas, så det er også fint for rødvin.

Ilt og temperatur er de vigtigste faktorer, hvis en vin skal holde længere efter åbning

Du kan fjerne vinens kontakt med luft på flere måder:

  1. Den enkleste, men også den, der holder kortest: Sæt proppen i og stil vinen i køleskabet. Du fjerner ikke den ilt, der er i flasken, men du forhindrer, at den udskiftes.
  2. Hæld vinen over i en mindre beholder, hvor vinen fylder hele beholderen ud. Husk at sætte et tætsluttende låg på – det er en stort set gratis metode, da du kan bruge alt fra et syltetøjsglas, en plasticbeholder eller en fin karaffel – bare låget slutter helt tæt, og der ikke er plads til luft.
  3. Brug en vakuum-prop – det er et system, hvor man sætter en speciel prop i flasken og pumper luften ud af flasken med en speciel pumpe.
  4. Den vildeste: køb et system, hvor du via en slags syl gennem proppen kan skænke et glas vin uden at trække proppen op.
    Du kender måske systemet fra vinoteker, som er vinbarer hvor du kan købe et glas af virkelig dyre og fine vine – du kan fx prøve det i Los Patios de Beatas i Malaga; stedet er beskrevet i artiklen om Malaga her i magasinet.

vinrester

Med cava og andre bobler er det stort set lige modsat - her skal luften ikke suges ud, for med luften forsvinder boblerne. Men den skal stadig opbevares køligt.

Man skal derfor sørge for at lukke flasken tæt til med det samme. Det gøres ved at sætte en specialprop i, lige når du har skænket i glassene.
Vi sætter proppen i med det samme, også selvom vi skal have et glas mere, for boblerne er meget mere lækre, når de er friske – fuldstændig som med sodavand.

 

I Grapeland kan du købe en specialprop

til 29,- kr.

 

Du kan også få en masse andre modeller mange andre steder. Prøv at søge på: prop mousserende vin.

Kom i Grapeland og få tips & idéer

Måske har du hørt, at det også kan holde på boblerne med en sølv teske.
En skøn gammel luksus skrøne – vi har prøvet, men det virkede ikke for os, måske skal det være en helt speciel sølvlegering:)

 

 

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine