Fakta: få vinen til at holde længere – Grapeland.dk

0 comments / Posted by Charite Nielsen

vinresterHold vinen frisk længere - og få cavaen til at holde på boblerne i dagevis

Læs her, hvordan du gør ......
Eller se vores lille video nederst ......

En vin, der har været i flasken et par år eller længere, har mange smagshistorier at fortælle, og hvis den ikke får ilt nok, kan den ikke fortælle alle historierne. Og du går glip af smagsoplevelser, som du helst ikke skal snydes for.

Ilt er godt for mange rødvine, især hvis de er fadlagrede og mere end et par år gamle. Det får dem til at åbne smagene og giver dig en større smagsoplevelse. Men efter nogen tid, går det den modsatte vej - vinen mister nuancer og bliver kedelig i smagen. Så hvordan kan man gemme den halve flaske, eller det enkelte glas, der er tilbage i flasken, til næste dag - eller endnu længere?

Svaret er enkelt: sørg for at vinen er i en beholder, hvor der ingen ilt er tilbage, og sæt den i køleskabet, for det er vigtigt at sørge for, at vinen er i kontakt med så lidt luft som muligt, og at den opbevares køligt.
Vinen bliver hurtig varmere, nå den hældes i et vinglas, så det er også fint for rødvin.

Ilt og temperatur er de vigtigste faktorer, hvis en vin skal holde længere efter åbning

Du kan fjerne vinens kontakt med luft på flere måder:

  1. Den enkleste, men også den, der holder kortest: Sæt proppen i og stil vinen i køleskabet. Du fjerner ikke den ilt, der er i flasken, men du forhindrer, at den udskiftes.
  2. Hæld vinen over i en mindre beholder, hvor vinen fylder hele beholderen ud. Husk at sætte et tætsluttende låg på – det er en stort set gratis metode, da du kan bruge alt fra et syltetøjsglas, en plasticbeholder eller en fin karaffel – bare låget slutter helt tæt, og der ikke er plads til luft.
  3. Brug en vakuum-prop – det er et system, hvor man sætter en speciel prop i flasken og pumper luften ud af flasken med en speciel pumpe.
  4. Den vildeste: køb et system, hvor du via en slags syl gennem proppen kan skænke et glas vin uden at trække proppen op.
    Du kender måske systemet fra vinoteker, som er vinbarer hvor du kan købe et glas af virkelig dyre og fine vine – du kan fx prøve det i Los Patios de Beatas i Malaga; stedet er beskrevet i artiklen om Malaga her i magasinet.

Med cava og andre bobler er det stort set lige modsat - her skal luften ikke suges ud, for med luften forsvinder boblerne. Men den skal stadig opbevares køligt.

Man skal derfor sørge for at lukke flasken tæt til med det samme. Det gøres ved at sætte en specialprop i, lige når du har skænket i glassene.
Vi sætter proppen i med det samme, også selvom vi skal have et glas mere, for boblerne er meget mere lækre, når de er friske – fuldstændig som med sodavand.

 

I Grapeland kan du købe en specialprop

til 29,- kr.

 

Du kan også få en masse andre modeller mange andre steder. Prøv at søge på: prop mousserende vin.

Kom i Grapeland og få tips & idéer

Måske har du hørt, at det også kan holde på boblerne med en sølv teske.
En skøn gammel luksus skrøne – vi har prøvet, men det virkede ikke for os, måske skal det være en helt speciel sølvlegering:)

 

 

Comments

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing

Processing...

Din vare er tilføjet

added to wishlist success.

Sale

Unavailable

Sold Out