Hvor meget bliver du egentlig påvirket af andres mening om smag?
Vi bliver påvirket af det andre siger om smagen på en vin, af stemning, selskab og meget andet - i større eller mindre grad naturligvis.
Vi har oplevet det helt tydeligt - hvor meget det kan betyde
For et stykke tid siden, havde vi nogenlunde samme vine med på to smagninger, med et par dages mellemrum.
På den ene smagning var der mange rosende ord om en bestemt vin, og stort set alle købte af denne vin. Præcis samme vin, var der en af deltagerne på den anden smagning, der kaldte ”lidt kedelig” – og roste en anden vin i samme sætning. På denne smagning købte ingen den første vin, som var vældig populær bare et par dage inden. Det kan naturligvis være, at smagssansen, og smag og behag, har været virkelig forskellig hos de to grupper af deltagere – men det virkede bare ret slående:)
Derfor er det en ret god ide, at smage uden at lytte for meget til andre, inden man har dannet sig sit eget indtryk af en vin.
Det er også derfor, at vi til vores vinsmagninger, venter ret længe med at sige noget om smagene i en vin.
Vi siger en masse andet om vinen, give dig en oplevelse af, hvordan dine smagssanser virker, lægger op til at deltagerne smager om de synes der er forskel på to vine osv. Så deltagerne selv kan sætte ord og tanker på smagene i vinene.
Lær dine smagsløg bedre at kende, ved at smage, smage og smage
Og det kan du sagtens gøre uden at bruge flere penge på vin!
Prøv fx med en lille smagning med én vin, næste gang du åbner en flaske.
Spørg til næste middagsselskab, om I ikke skal prøve samme leg, inden nogen siger noget om vinen/vinene.
Du kan også komme i vores butik om lørdagen, der har vi altid et eller andet åbent som du kan smage.
Eller book jeres egen smagning
Det kan både være her i butikken i Rosensgade, eller hjemme hos jer selv. (fra kr. 150,-/person. Min. 10 personer)
Smagning af nye årgange hos vinhuset Finca de los Arandinos i Rioja
Når vi smager mulige nye vine til butikken, har vi en fast regel om, at vi ikke må sige noget om vinen de første 4 minutter.
Så intens behøver man naturligvis ikke være til en vinsmagning, eller ved middagsbordet hos vennerne lørdag aften. Men vent måske bare et øjeblik, før I siger noget om vinen til hinanden.
Man kan sagtens diskutere smagene - og hjælpe hinanden med at opdage smage, man ikke selv havde opdaget i vinen. Hvilket kan være ret interessant, for nogle gange sidder man med en følelse af, at den der smag; "hvad er det nu det er - jeg kender den - men hvad er det nu det er?". Og når en anden så siger "er det solbær du mener", og så ved man, at det er præcis det der er!
Lav evt. dit eget lille duft-kit med dufte der kan forekomme i rødvine.
Her er vanilje, chokolade, muskatnød, lakrids, peber, kaffe og anis
- disse kan holde sig længe
Vil du have fif og ideer til, hvad du sandsynligvis kan finde af dufte og smage i en vin. Kan du se vores vidensside om at sætte ord på smagene her.
PS - du "bliver du klogere af at smage på vin" - altså når du koncentreret smager og prøver at finde frem til, hvad du synes om vinen. Hvad smager den egentlig af, hvad er karakteren ved vinen osv. For man bruger virkelig mange dele af hjernen når man smager på den måde.
Smagsløg og lugtesans sender informationer til hjernen, hvor smagene registreres og opleves. Det kan du læse meget mere om i bogen "How the brain creates the taste of wine" af Gordon M. Shepherd. Det er virkelig interessant læsning!
Book jeres egen smagning
Det kan både være her i butikken i Rosensgade, eller hjemme hos jer selv.
(fra kr. 250,-/person. Min. 10 personer)