Kunsten at sætte vin til kunst

vin og kunst

Kunsten at sætte vin til kunst

 Det umiddelbare og det bagvedliggende - i både kunstværker og vin

Hvad ser du med dit syn, og hvad oplever du med dine smagsløg - når du vender blikket indad - når du smager intenst?
Det er denne helheds sansning, vi gerne vil formidle og sætte igang hos deltagerne til vores Kunstsalon.

At sætte vinene sammen til denne vin og kunstoplevelse, er en af de sværere opgaver, jeg har sat mig for, i min tid som vinhandler. Men virkelig også en af de sjove og spændende processer. 

Denne event har været længe undervejs
David Juárez Ollé er kunstner, designer og fotograf fra Barcelona, og har boet i Aarhus siden 2013 (sjovt nok det samme år som vi startede Grapeland), og siden vi har Spanske vine og olivenolie, blev han kunde her i butikken, kort efter vi åbnede i efteråret 2016. Han fortalte, at han plejede at slæbe olivenolie med fra Spanien, men prøvede vores, fordi han var løbet tør.
Nu er han blevet ret vild med vores olivenolie, og jo mere vi snakkede når han kom i butikken, jo mere faldt snakken på, at det kunne være sjovt at lave et eller andet sammen, hvor vi kombinerede hans kunst med vores vine. Også godt hjulpet på vej, af en af vores andre kunder, der er vild med Davids kunst, og ejer flere af hans malerier, samt et helt specielt maleri på et skab i sin vinkælder, som David har malet specielt til ham.

En vinterdag med masser af sne i det spæde år 2018, var jeg på besøg i Davids studie i Frederiks Alle 151, for at lære hans kunst at kende, og for at vi kunne snakke om, hvordan den fælles event skulle være. 


Det var et meget interessant besøg. Du skulle unde dig selv et besøg. Men vær forberedt på, at du får en brændende lyst til at eje en masse af hans kunstværker, og får både smil på læben af hans Øjesten og bliver grebet om hjertekulen af de følelser der strømmer ud af øjnene på personerne i hans malerier.

Davids studio

 
Nu er det så endelig blevet til Kunstsalon, som vi afholder d. 6. september, torsdag i Festugen. Her kan deltagerne fordybe sig i sine sanser og få en helhedsoplevelse - det er i hvert fald vores intention. 
Vi har aldrig prøvet det før - så det skal nok blive godt, ville Pippi have sagt;)

At vælge vinene
David udvalgte 10 af sine malerier med forskellige udtryk og energier, jeg udvalgte 12 af vores vine og cava, som jeg tænkte havde potentialet, vine med dybder, kant, specielle fortællinger og samtidig ret forskellige vine. 

Jeg sad så der, med billeder af billederne på min computer - men gik helt i stå - det føltes uoverskueligt. For hvordan kunne en vin fange udtrykket og give mening, når nu malerierne var så detaljerede og udtrykte så mange følelser. 
Melankoli og smerter i livet er en svær følelse at finde i en vin, tænkte jeg, men en vigtig del af livet og noget der ofte optræder i Davids kunst.

“Igennem øjnene af mine kreationer, udtrykker jeg mine inderste følelser. Surrealistiske refleksioner af melankoli, sensualitet og dybe tanker om menneskets eksistens. Melankoli er en del af livet, såsom lykke. Den skal anderkendes, og mærkes som en del af livet.”

Så jeg skrev til David, at jeg synes det var lidt en udfordring. Han svarede hurtigt, at han kunne komme dagen efter, så vi sammen kunne matche vin og kunst.
Det gjorde det virkelig meget lettere.
Jeg fortalte om de vine, jeg havde udvalgt, og så tog vi billederne fra en ende af og snakkede om hvert enkelt, og hvilke vine der kunne reflektere billedet og udtrykket i det. 

Det er ikke kun smagen i vinen, men også hele idéen omkring vinen. Det umiddelbare, eftersmagen og helhedsoplevelsen, vi tog med, når vi kombinerede kunstværkerne med vin. Fx ligesom erfaringer i livet, er der vine der opleves anderledes, hvis man har en vis smags erfaring. Og ligesom farver kan være mørke, kan smag være mørk.
Vi har derfor valgt vinene ud fra billederne – ikke som en smagsrejse, som vi normalt gør – men som en oplevelse billede+vin isoleret/hver for sig – sat sammen som en helheds oplevelse.

Vi synes selv, at det er lykkes umanerligt godt - men vi er meget spændte på, hvordan det kommer til at virke i praksis!

Det du ser blandes med det du er, dine erfaringer i livet, det du har oplevet og den person du er lige nu.
Det du smager er et direkte resultat af dine erfaringer med smag og dine oplevelser omkring vin (og smag i det hele taget) dine sansers viden, erfaring og udfordringer.

Kunstsalon - form
Vi er altså kommet frem til, at holde en vinsmagning med 6 kunstværker og tilhørende vine.
Vi vil gerne have, at deltagerne får en intim og intens oplevelse, så derfor er der kun 20 billetter til salg (250,- kr. pr. stk.)
Det kommer til at foregå på den måde, at jeg først fortæller om vinen vi har valgt. Så fortæller David, om maleriet. Hvorefter deltagerne kan nyde vinen der passer til stemningen og energien i kunstværket - mens de oplever det.
Det gentager vi for hvert af de 6 kunstværker/vin.

Efterfølgende kan man smage vinene igen, spørge ind til både vin og kunstværker eller bare sætte sig og nyde vinen og sanse malerierne.
Der vil også være flere kunstværker på udstillingen i Grapeland, end de 6 vi har udvalgt til vores Kunstsalon.

Herefter er der galleridage i Grapeland med malerierne
Alle værkerne vil blive hængende i Grapeland en måned, hvor man kan komme ind og se dem i åbningstiden.
Det vil også være muligt at købe smageglas af de 6 vine vi har valgt til malerierne, og selv tage rejsen gennem de 6 malerier.
(6 smageglas + et postkort af David Juárez Ollé: 100,- kr.)

Oplev vin og kunst gå op i en højere enhed:
Se mere om Kunstsalon - og køb billetter her 

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine