Orangevin - lær den at kende og find mad der matcher

Orangevin er kort sagt: vin lavet på hvide druer, gæret med skallen
Orangevin - lær den at kende og find mad der matcher

Orangevin - lær den at kende og find mad der matcher

Orangevin

Orangevin fuldender paletten af vin:)

Orangevin er specielt god til mad hvor man ellers serverer øl til, så prøv at servere orangevin til klassisk dansk frokost, det gælder også Julefrokosten og Påskefrokosten:)
 
Røget mad, fyldige fiskeretter, dansk frokostbord og mad med kål passer virkelig godt til orangevin - efter vores mening.
Så for mig, der ikke er så vild med øl, er det et virkelig godt alternativ til at akomponere en dansk frokost.

Orangevin er:
Noget helt for sig - det er hvide druer der er lavet til vin på samme måde som rødvin: gæret med drueskindet.
Egentlig er det en type vin man har lavet i Georgien, og andre lande i det område, i flere hundrede år - men det er ikke så længe siden denne type vin blev kendt her i Danmark - men nu er den på bordet rigtig mange steder - og disse vine kan altså noget helt specielt - og hvis du ikke har smagt orangevin før - så tag det første glas uden mad, for at lære denne type vin at kende.Efter vores erfaring, kan dem der er vilde med øl (og knapt så vilde med vin) rigtig godt lide orangevin.

 

 

De hvide druer der bruges til vin er, med få undtagelser, helt andre druer end dem vi bruger som spisedruer. Muscat er en af undtagelserne, og måske har du smagt dem, og lagt mærke til den nærmest orange/brunlige farve. Så giver det mening at orangevin får den farve som den gør.


Ligesom røde vine har mange forskellige røde farver, mere og mindre intense, men også flere forskellige rødt nuancer. Så har giver de hvide druer også flere forskellige orange nuancer og med mere eller mindre intens orange/brunlig farve.

 

 

En lille, men vigtig detalje, for at forstå forskellen på hvide vine og (rigtig mange af) orange vine er en proces der hedder Malolaktisk fermentering - det er i virkeligheden en proces, hvor æblesyre i vinen omdannes til mælkesyre. Æblesyre er mere "syrlig", hvor mælkesyre er blidere. 
Alle rødvine gennemgår automatisk denne proces, hvorfor rødvine er mindre syrlige end de fleste hvidvine, foruden at syren er/fornemmes "anderledes".
"De fleste" hvidvine skriver vi her, fordi nogle hvidvine, specielt de fadlagrede hvidvine også kan have gennemgået en malolaktisk proces. Og nogle af orangevinene har ikke gennemgået denne proces, og har derfor bibeholdt mere syre. Så måske du er mest til orangevine der enten har eller ikke har gennemgået denne proces, eller det kan være rart at vide når man sætter vinen til mad - så spørg hvor du køber din vin.


Orangevin er altså ikke kun gæret med skallerne lige som rødvin, de fleste har også gennemgået denne malolaktiske proces, ligesom rødvin. Derved "mister" vinen noget af syren, hvorved bitterheden fra drueskallerne får mere betydning for den samlede smagsoplevelse.

Smag dig frem - som altid den eneste vej - smag smag og smag:)
Vi synes bedst om orangevine lavet på frugtige eller aromatiske druer. Hvor det frugtige og aromatiske giver bitterheden modspil:)


Vi foreslår:
100% Miracle Orange 0%SO2
En orangevin lavet på druen Sauvignon Blanc. En frisk og fyldig orangevin.
Det klæder det bitre noter fra drueskallerne med de aromatiske noter fra en drue som Sauvignon Blanc.

100% Orange 0%SO2
En orangevin med fyldig smag der afsluttes i en lang og virkelig afbalanceret eftersmag.
Nyd denne helt specielle vin alene, eller med grillet tun, kraftige oste eller en kraftig vegetarret med fx belugalinser.
Det er i øvrigt vores bedst sælgende orangevin:)

Orange Anforá
En frisk, saftig, kraftig  og fyldig orangevin, Dyb og let på samme tid, karakterfuld vin med meget fin balance. 
Og super flot orange farve.

Las Bairetas
Blomstret, tør orangevin. Lækker friskhed fra Muscat druen der løfter vinen og giver et modspil til de dybe frugtsmage.
"En no nonsens vin" er en af mine (Charite) første noter om denne vin:)
Det klær denne orangevin, at syrligheden fra druerne er bibeholdt, da vinene ikke har gennemgået den Malolaktiske process.

 Xarel.lo Brisat
Blød og let men en struktureret vin med taniner der klæder vinen og giver den kant. Frugtig som Xarel.lo ofte er, med æbler og pærer. 
En forfriskende orangevin der kan nydes alene men også er rigtig god til fx. røget mad. Syrligheden fra de hvide druer er her bibeholdt, da vinene ikke har gennemgået den Malolaktiske process.

Los Conejos Malditos Blanco
En semi orangevin - ca. 25% af druerne er bibeholdt som hele klaser, med stilkene, resten af druerne er presset. Gæret i åbne amforas (ler), og med malolaktisk proces i store anforas  - en helt speciel vin.
Smagen af modne gule stenfrugter blandet med aromaer af valnød, tørrede urter, mineraler, oxiderede noter og modne nedfaldsæbler.
Fin afbalanceret syre og god mundfølelse. En behagelig flygtig note af cider og en mellemlang finish.

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine