Sådan vælger du cava du bliver glad af
Bobler skal der til:)
Forstå de forskellige ord for tørheden/sødmen i cava
De forskellige betegnelser som brut og seco forholder sig hele tiden til tørheden i en cava. Det vil sige at det er de forskellige grader af tørhed du får oplysning om, også selvom du søger efter en sød cava. Her skal du vælge den mindst tørre, hvilket er lig med en sød cava.
Det er lidt rodet, men det er essensen i skalaen: Semi Seco = halv tør - og dermed også = halv sød
Brut Nature = den rå natur, altså helt uden tilsætning og dermed den tørreste, da al sukkeren er blevet til bobler via gæren. Restsukker i vinen: 0-3 g/l
Extra Brut = ekstra rå /tør, men ikke naturlig helt tør, og altså er der tilsat en meget lille mængde sød vin. 3-6 g/l
Brut = rå, men med en smule mere tilsat sød vin – dette er den mest almindelige af de tørre cavaer 0-12 g/l
Her går scalaen over til seco – tør –her uden det rå begreb:
Extra Seco = extra tør, ikke særlig nem at finde, og en halv tør cava 12-17 g/l
Seco = tør 17-32 g/l
Semi Seco = halv tør = halv sød og den der passer til desserter (og kl. 24 nytårsaften). Hvor smagsløgene har været meget igennem og egentlig bare har brug for dessert og glæde. 32-50 g/l
Dulce = meget sød, og den eneste der ikke forholder sig til tørheden i denne skala. + 50 g/l
Spanierne selv drikker mest Brut og Brut Nature, og meget sjældent Semi Seco, det er også den retning danskerne er på vej mod. Måske fordi vi oftere og oftere tyr til bobler, og nyder dem til mad eller snacks, og her er de tørre udgaver perfekte.
Men husk at det er bedst med Semi Seco til kransekagen nytårsaften og til kager og dessert generelt.