Sådan vælger du cava du bliver glad af

Cava

Sådan vælger du cava du bliver glad af

Bobler skal der til:)

Forstå de forskellige ord for tørheden/sødmen i cava

De forskellige betegnelser som brut og seco forholder sig hele tiden til tørheden i en cava. Det vil sige at det er de forskellige grader af tørhed du får oplysning om, også selvom du søger efter en sød cava. Her skal du vælge den mindst tørre, hvilket er lig med en sød cava.

Det er lidt rodet, men det er essensen i skalaen: Semi Seco = halv tør - og dermed også = halv sød 

Lidt opklarende om ordene i skalaen:
Brut kommer af latin og betyder rå – tænk på ordet brutalis og brutal
Seco betyder tør på spansk
Semi betyder halv

 

Brut Nature = den rå natur, altså helt uden tilsætning og dermed den tørreste, da al sukkeren er blevet til bobler via gæren. Restsukker i vinen: 0-3 g/l

Extra Brut = ekstra rå /tør, men ikke naturlig helt tør, og altså er der tilsat en meget lille mængde sød vin. 3-6 g/l

Brut = rå, men med en smule mere tilsat sød vin – dette er den mest almindelige af de tørre cavaer 0-12 g/l

Her går scalaen over til seco – tør –her uden det rå begreb:

 Extra Seco = extra tør, ikke særlig nem at finde, og en halv tør cava 12-17 g/l

Seco = tør 17-32 g/l

Semi Seco = halv tør = halv sød og den der passer til desserter (og kl. 24 nytårsaften). Hvor smagsløgene har været meget igennem og egentlig bare har brug for dessert og glæde. 32-50 g/l

Dulce = meget sød, og den eneste der ikke forholder sig til tørheden i denne skala. + 50 g/l

 

Spanierne selv drikker mest Brut og Brut Nature, og meget sjældent Semi Seco, det er også den retning danskerne er på vej mod. Måske fordi vi oftere og oftere tyr til bobler, og nyder dem til mad eller snacks, og her er de tørre udgaver perfekte.

Men husk at det er bedst med Semi Seco til kransekagen nytårsaften og til kager og dessert generelt.

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine