Spiseoliven - Sund snack og lækkert i maden

Spiseoliven - Sund snack og lækkert i maden

Spiseoliven - Sund snack og lækkert i maden

Oliven - det perfekte ekstra til dit bord.

Er du nysgerrig på hvorfor nogle er store andre små, nogle grønne, andre knækkede, nogle med sten andre uden og nogle mørke og rosinagtige og uden væske i glasset?
Så læs med her.

Oliven en frugt - en stenfrugt ligesom fx. kirsebær og blommer.
Først vokser de sig store for derefter at få farve.
Oliven bruger man både umodne og modne - og også i flere af faserne indimellem.

Det er ikke alle sorter der bruges til både olivenolie og spiseoliven. Nogen gør, mens andre bruges til enten olie eller til at spise.

Grønne oliven er umodne oliven - de mørke er modne
Når du bider i en grøn oliven, er den mere fast i kødet end en mørk oliven. De mørke er mere bløde i konsistensen på grund af modenheden.

De mørke oliven er mere søde og modne i smagen, og der er også ret meget mere olie i de modne oliven. De modne smage kan være modne blommer, chokolade, mørke frugter - nogen kalder det portvinsagtigt.

Smagene i grønne oliven er mere grønne og med fx. mandler, artiskok, tomat og krydderurter. 

Der er meget mere olie/fedtstof i de mørke oliven - da de er modne og derfor fulde af olie. Derfor behøver der ikke at være væske i glasset, for at de kan holde sig.

Når oliven har nået deres fulde størrelse (afhængig af sort) er de sådan set modne til at blive høstet til olivenolie eller spise (grønne) oliven. Herfra bliver de mere og mere modne, og får mere mere farve og mere og mere olie

Oliven frugten kan ikke spises direkte fra træet, de er alt for bitre. De høstede oliven lægges i saltlage (nogle producenter bruger lud for at fremskynde processen), for at trække de bitre stoffer ud af frugten (oleuropein).

 

Snack oliven og mad oliven
Jeg opdeler spiseoliven i snackoliven og madoliven. Det er begreber jeg selv har fundet på, for at opdele spise oliven i kategorier der er nemmere at forstå og at bruge.

Snackoliven, er som ordet lyder, oliven til at spise uden andet end fx. sammen med et glas vin.
Madoliven er oliven sorter som er rigtig gode sammen med andet mad. Det kan være i salater, sammen med tapas, oliven der er gode at putte i varme retter fx på pizza, i gryder- eller ovnretter.

 

Oliven med eller uden sten
Inden oliven lægges i saltlagen kan producenten vælge enten at tage stenene ud, give olivenfrugterne et slag så frugten flækker, eller lade frugten være hel.
Oliven der lægges i saltlagen uden sten, bliver mere bløde og noget af smagen forsvinder/udvandes.
Vi foretrækker selv oliven med sten, da de smager af meget mere og vi synes at de har en mere behagelig konsistens - smag dig frem til hvad du foretrækker.
Oliven der er flækkede, men med sten, er oftest en bitter sort, hvorfor processen i saltlagen forkortes ved at flække frugten.

De forskellige olivensorter til spiseoliven
Hinandens modsætninger i oliven er bitter og sød. Sød som i modsætning til bitter, og altså ikke sukkersød.
Om en oliven er mere eller mindre bitter har både noget med sorten, høsttidspunkt og med hvordan processen efter høsten er. 
Man kan sætte sig ind i de forskellige sorters sødme og bitterhed, for at have en idé om hvor graden af bitterhed, og om de ejner sig bedst som snackoliven eller madoliven. Men et pejlemærke er om de er flækkede eller ej og mørke eller ej.
(De flækkede er sandsynligvis mere bitre og de mørke er sandsynligvis sødere i smagen)

De meget forskellige størrelser på oliven er pga. sorten
Vi har de meget små Arbequina oliven, der er aromatiske og en virkelig lækker snack. Men hvis den er lavet til olivenolie, er en blid og sødmefuld olie der kan bruges til meget lækre hjemmelavede mayonnaise så vel som til brød og salater og til at stege i mv. 
De største oliven vi har i Grapeland er de store Gordal (gordo betyder "tyk" på spansk). Gordal er en frugtig oliven med fast frugtkød og grønne smage, De egner sig både som snack og i mad. 
Hojiblanca og Caspe, er flækkede og mere bitre sorter, der egner sig virkelig godt i mad, både varm og kold mad. Eller sammen med mad.

læs mere her  om hvordan du vælger de oliven du bedst kan li.

 

 

Når oliven varmes op i en ret får de umami - oveni alle de andre lækre smage, fordi de suger smagen til sig fra de øvrige Ingredienser i retten.

Prøv fx. denne enklepastaret:
Steg svampe og skalotteløg i en god olivenolie. Tilsæt revet hvidløg, en god håndfuld oliven (jeg bruger helst Caspe eller Hojiblanca i denne ret, da de har en kraftig og lidt bitter smag). Tilsæt 1 glas hvidvin, salt, evt. 2 teskeer grøn oliven paté

Varm godt igennem og kog lidt ind.

Kog pastaen.
Når pastaen er næsten kogt - si den og bland den i saucen på panden og bland godt rundt.

Server:)

 

Bliv ekspert i, hvordan du vælger dem, du bedst kan li'
Vil du lære meget mere og selv smage forskellene på spiseoliven - så tag med på en af vores olivensmagninger, hvor du ud over at smage flere forskellige sorter, 
Du laver desuden dit eget glas oliven, krydret lige efter din smag, som du naturligvis får med hjem. 

Læs mere og kom med på en af vores olivensmagninger her.

 

 

 

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine