Tips til at give point til vine
Man behøver ikke at vide andet om vin, end hvad man selv godt kan li’, for at bedømme vine.
Holder I en vinsmagning, kan det være både lærerigt og underholdende at give vinene point.
Hvis I har lyst til en konkurrence, kan I efter de point der er givet, tælle sammen efter smagningen og udråbe en vinder.
Hvis I hver især har haft en vin med kan I evt. kun tage de point med, som andre end vinens ejer har givet.
Sådan gør I: Hver enkelt deltager vurder ud fra sine egne præferencer og smagsløg, uanset hvilken af vinene der bedømmes, og det gør ikke noget, at sidemanden har et helt andet udgangspunkt og smagspræferencer – for han/hun bedømmer også vinene ud fra samme mønster. |
Lidt om at give point
Man behøver ikke at være bekendt med de forskellige skalaer indenfor vinbranchen, for at give en vin point. Det kan gøres med helt simple skalaer.
Det kan fint være skalaer, hvor det er dine umiddelbare indtryk og hvor du ikke behøver at kunne trække enkelte smagsnoter ud (smagsreceptorer kaldes det også).
Det er svært for rigtig mange mennesker at sætte ord på smagene
Prøv at tænke tilbage på den mad du fik i aftes – eller sidste gang du fik pizza – hvad smagte det af? Det er svært at beskrive og trække smagsnoter ud. Men om det smagte godt, fantastisk eller ikke så godt, er noget nemmere at huske.
Lidt nemmere er det, at skulle beskrive det du smager, mens du smager det. Nemmest er det at smage de generelle smage som syrligt, sødt, krydret etc. mens specifikke smage som brombær, lakrids, vanilje etc. er sværere at pege ud.
Ikke sjældent sidder man og tænker; ”den smag kender jeg – hvad er det nu lige det er?”
Læs her om at sætte ord på smagene
Her er nogle forslag til skalaer, kategorier mm.:
Den mest enkle er, at lave en linje med streger for hvert tal fra 1-10.
10 = Tangerer den bedste vin du har smagt
1 = En vin du absolut ikke kan li’
10 trins skalaen kan udvides med flere ord for hvert tal
1: Uhh!!!
2: Denne vin bryer jeg mig ikke om
3: Ikke en vin jeg ville købe
4: Den kan drikkes, nu den er åben (Eller resten i saucen)
5: Det er en ok vin, men ikke en jeg ville købe igen
6: Fin vin (til prisen)
7: God vin
8: En virkelig god vin, som jeg vil notere og sikkert købe igen
9: Dagens bedste vin, en vin jeg bliver glad af
10: Den bedste vin du nogen sinde har smagt
Tre kategorier:
1: en vin til hverdag
2: en vin til weekend
3: en vin til specielle lejligheder – især hvis der skal udpeges en vinder vin. Kan man hver især lave en rækkefølge, eller giver 1-3 point til vinene i denne kategori.
Frit efter karakterskalaen i skolen:
12 gives for en fremragende vin
10 gives for en fortrinlig vin
7 gives for en god vin
4 gives for en jævn vin
02 gives for en tilstrækkelig vin
00 gives for en utilstrækkelig vin
-3 gives for en ringe vin
Eller en lidt mere dybdegående skala, men tre ting der giver point; farve, duft og smag:
Farve:
1: Grim/utiltalende (Uklar vin er ikke nødvendigvis dårligt – det kan være ufiltreret vin, fx en naturvin)
2: Siger mig ikke noget
3: Ikke noget specielt men ok farve
4: Flot farve
5: Smuk – helt efter min smag på en vin
Duft:
1: Jeg bryder mig ikke om duften
2: Det går an
3: Ok duft
4: Rigtig fin duft
5: Skøn duft
Smag:
1: Mangelfuld/dårlig/mærkelig
2: For kraftig/uligevægtig/kedelig
3: Middel men god smag
4: Rigtig god smag, med fine nuancer
5: Fantastisk, god balance, lige en vin for mig
Bedømmelse på en linje:
I kan også gå i dybden med de forskellige smagsnoter - og notér gerne hvilke smagsnoter du finder - fx om den frugtige smag citrus eller æbler eller ....