Empanadas - meget nem og elastisk dej
Empanadas - denne dej er også god til tærter, både dem med og uden dej på toppen.
Det geniale trick er, at putte hvidvin i dejen i stedet for vand.
Jeg opdagede det helt tilfældigt, da jeg ville undgå at hælde hvidvinsrester ud (Stop spild af vin:))
Dej - nok til 22-26 stk. an på størrelsen (disse er 10 cm i dm.)
500 g mel
1 æg
1/2 dl olivenolie - Ekstra jomfru olivenolie på Arbequina, Abrosana eller Royal
50 g. smør
(Man kan bruge 100% olivenolie . men min erfaring er at en blanding giver det bedste resultat)
1 tsk. salt
ca. 1 dl. hvidvin
+ 1 æg, pisket, til pensling
Bland mel med salt og fedtstof godt sammen, tilsæt ægget og hvidvinen, ælt godt igennem.
Spæd til med enten mel eller hvidvin til dejen hænger godt sammen og er smidig.
Lad dejen hvile på køkkenbordet i min 30 min. (eller gerne natten over i køleskabet).
Imens kan fyldet laves - her er 2 slags fyld - men enhver rest eller rimelig fast og findelt fyld kan bruges.
Fyld - spinat og ricotta
250 g Ricotta
2 æg
4 spsk. revet ost
1 kg frisk eller 400 g frossen spinat
1 stort fed hvidløg
1 løg
Revet muskatnød - ca. 1/2 tsk
1 glas hvidvin
Salt og godt med frisk kværnet sort peber
Olivenolie - Ekstra jomfru olivenolie på Arbequina eller Royal
Hak løget fint og steg det ved svag varme i olivenolie i 5-10 min, Rens og kog spinaten. Hak kogt/optøet spinat fint og tilsæt den til løget på panden sammen med 1 glas hvidvin og fint revet/presset hvidløg. Kog igennem.
Køl af i en skål (imens kan dejen rulles ud).
Bland spinat med ricotta - med en gaffel, så ricottaen fordeles godt. Bland æg, revet ost, muscatnød i og rør godt med en stor ske.
Dejen deles i 3-4 kugler, æltes godt og rulles ud en ad gangen.
Vær tålmodig, og rul dejen helt tyndt ud - det tager lidt tid, men det kan virkelig betale sig.
Skær ud i cirkler på ca. 10 cm. i dm.
Fordel en skefuld på hver cirkel.
Pensel med pisket æg i kanten og luk godt sammen - brug gerne en gaffel eller en form til empanadas.
Læg dem på en smurt bageplade/bagepapir.
Lad empanadas hvile min. 20 min. før de bages - det gør at de ikke går op under bagningen!
Pensel empanadas med æg og bag dem i ca. 20 min ved 180 grader - jeg bruger ikke varmluft, så kun en bageplade der placeres midt i ovnen.
Hold øje med dine empanadas - så de ike bliver for mørke.
Server med salat og en dip - her er det persillepesto.
De er gode at have i fryseren og nemme at varme op i en toaster