Henkogte tomater
Perfekt til vinterens pizza, tomatsupper og sammenkogte retter
Har du, ligesom min søster, været så forudseende at have tomater på friland i år:)
Eller som mig, drivhuset bugnende med røde tomater - så er dette en nem og lækker måde at gemme de solmodne lækkerier til vinteren.
Mine krydderurter har desuden fået forårskuller, ligesom græsset her efter sommerens tørke, så der er rigeligt at tage af, både til fryseren og henkogte tomater.
De er meget anvendelige, og nemme at bruge hen over vinteren.
Til pizzasauce kan man fx bare ryste glasset med de henkogte tomater (kraftigt), og så enten koge det lidt ind, eller hælde den mest vandede væde fra, og bruge i suppe/sauce en af dagene efter.
Tomatsuppe af et stort glas henkogte tomater: ryst glasset godt eller blend indholdet. Kog igennem, tilsæt evt. grønt/bønner/kødboller – det bliver da ikke meget nemmere:)
Henkogte tomater - opskrift
Glas – gerne gemte glas fra fx rødbeder – skoldede + evt. atamon
Tomater: 2-3-4-5 kg, alt efter hvor mange tomater og glas du har
Krydderurter – blandede
Laurbærblade
Hvidløg
Olivenolie
Salt
Til et glas der kan rumme 7-10 dl:
Tomater – så mange der kan presses ned i glasset: fjern det hårde der hvor stilken har siddet, og skær de største i 4-6 stykker. Små tomater halveres.
Ovenpå tomaterne lægges - i hvert glas:
1-2 spsk. krydderurter, gene hele blade
Et laurbærblad
2-3 fed hvidløg: hele/halve
1 tsk. Salt
Hæld 1-2 spsk. olivenolie over
Glassene sættes i et vandbad i en kold ovn.
Lågene lægges løst over glassene - meget vigtigt!
Ovnen lukkes og sættes på 150 grader.
Når det bobler lystigt i glassene, slukkes ovnen og lågene skrues forsigtigt på.
Lad ovn lågen stå på klem og lad glassene køle af i ovnen.
Så er det bare at sikre at lågene er helt skruet på, og sætte dem i skabe/spisekammer.