Prebens hjemmelavede rødkål
Klassisk rødkål til julemaden
Dette er Prebens rødkål. Inspireret af sin mors gamle opskrift, som er inspireret af hendes mor - så en rigtig gammel familie opskrift.
Kender du "Døde frikadeller"?
- en meget gammel reste ret (and, flæskesteg eller gås fra julemiddagen), perfekt til julefrokosten og med rødkålen til.
Find opskriften længere nede
Ingredienser
1 rødkål
½ l ribssaft
2½ dl lagereddike
2 æbler (Belle Boskop)
2 appelsiner
50 g smør/margarine
2 dl sukker
Evt. lidt ribsgele
Skær rødkålen i tynde strimler/skiver, så kun stokken er tilbage - det ser ret flot ud, det mønster der kommer på stokken.
Put rødkålen i en stor si og skold den med 1 L kogende vand, lad vandet løbe fra og gentag med endnu 1 L kogende vand. Skyld efter med koldt vand, vrid kålen og put den i en stor gryde.
Denne proces er noget som Prebens mor vidste fra sin mor, og vi fik aldrig spurgt hvorfor, men et gammelt husråd er det - så vi følger traditionen der:)
Stil gryden på komfuret og tænd for middelvarme.
Tilsæt alle de resterende ingredienser, rør rundt jævnligt, til smørret er smeltet. Læg evt. låg på, med en grydeske under (så låget er "på klem").
Lad rødkålen koge længe - fem timer er fint.
Rør ind i mellem.
Smag til med eddike og/eller sukker og ribsgele.
Hæld rødkålen på skoldede glas.
Køl af og stil på køl.
Rødkålen kan holde sig i op til en uge.
Man kan også fryse rødkålen: lad den køle af, put den i fryseposer og frys straks.
Eller brug en rest rødkål til disse lækre døde frikadeller af rester fra julebordet
"Døde frikadeller" En glemt, men fantastisk resteret, der passer perfekt til resterne efter julemiddagen. Navnet er et man husker og jeg trækker i hvert fald lidt på smilebåndet, og tænker at vi må ha nogen af de sjove gamle navne maden tilbage. Jeg er fx også stødt på ”Franske nathuer” (bød dyppet i mælk/vand og æg + rasp og derefter stegt på panden). |
Det er en meget simpel reste-ret: En rest kogt/stegt skært kød blandes med mosede kartofler, æg og krydres efter smag.
Både and, gås, kalkun og flæskesteg rester fra juleaften kan bruges.
Jeg har ikke prøvet – men mon ikke man kan putte lidt sovs i farsen, for smag og konsistens.
Den enkle
Pr. 2 dl. kød (når det er hakket): ½-1 dl mosede kolde kartofler 1 æg Salt og peber 2 spsk. Olie/andefedt 1 spsk. Mel 1 spsk. Finthakket løg
|
Den krydrede – hvis du har lyst til noget helt andet, end smagen af klassisk julemad Pr. 2 dl. kød (når det er hakket): ½-1 dl mosede kolde kartofler 1 æg Salt og peber 2 spsk. Olie/andefedt 1 spsk. Mel ½-1 tsk. Finthakket chili ½ tsk fint hakket/revet hvidløg ½-1 tsk timian |
Kødet (også det der kan frigøres fra skroget) hakkes fint med en god kniv.
Bland alt undtagen olie og mel/andefedt i en skål. Når det er blandet godt, tilsættes først mel, blandes godt, derefter olie.
Stil farsen på køl i ca. 10 min.
På en stegepande smeltes smør/magarine/olie g frikadellerne lægges på med en spiseske (det går faktisk ret nemt, man kan nærmest hælde en stor skefuld på, som står fint som en frikadelle)
Steg frikadellerne i 3-4 min på hver side ved svag til middel varme.
Jeg serverede mine døde frikadeller med rugbrød og en rest rødkål eller rødkål i ovnen med julekrydderier og blåbær.
De kan også fint spises med salat, grøntsager og hvad I ellers plejer at spise til frikadeller/kødboller.