Tortilla española – Grapeland.dk

0 comments / Posted by Charite Nielsen

 tortilla EspañolaKlassisk spansk kartoffelomelet

Trick til at lave en Tortilla española som en spansk bedstemor:)

Tortilla er noget vi ofte får på vinhusene til smagninger. De skæres ud i mundrette tern på fadet og så tager man stykkerne med en pind. Hvis det er bedstemoren der har lavet den, er det himmerrigsmundfulde.

Tricket jeg har lært er, at bruge rigeligt med løg og have god tålmodighed.

På vores vinbesøg denne sommer hos Tres Pilares i Rueda i det nordvestlige Spanien, fik vi en af de rigtig gode, og det var vinmagerens mor der havde stået i køkkenet – naturligvis:)

Ingredienser:
2 store løg – skræl, halver og skær i tynde skiver (ca. 2 mm.)
3 store kartofler – skræl og skær i skiver ( ca. 4 mm.)
Olivenolie
1 fed hvidløg, fint hakket
8-10 æg
Salt 

Måske har du oplevet hvor tykke og luftige de kan være på en tapasbar i Spanien. De er sandsynligvis lavet i en af de specielle pander til tortilla, hvor to pander er lavet, så de lukker tæt sammen. Det giver både damp indeni og gør det meget nemt at vende tortillaen.

Man kan også bruge et låg, eller finde to af ens pander der kan passe sammen.

tortillapande

 

Opskrift:
I en tortillapande, eller i en dyb pande, steges løgene i rigeligt olivenolie, ved svag varme og i langt tid, gerne 10-15 min. – det betaler sig virkelig at være tålmodig, og det giver en virkelig klædelig sødme i tortillaen.

Rør jævnligt.

Tilsæt lidt salt, kartoflerne og hvidløget og evt. mere olivenolie, steg videre ved svag varme til kartoflerne er næsten møre. De skal ikke brunes. 

Imens piskes æggene godt i en stor skål – det skal være en lind og ensartet masse, jeg pisker som regel med et piskeris i 4-5 minutter eller længere.

 

Hæld blandingen af kartoffelskiver og løg i æggemassen og bland godt rundt.

Varm lidt mere olie på panden og hæld blandingen på, fordel kartoflerne jævnt og klik den anden del af tortilla panden på, eller læg en anden pande eller et låg over.

Steg ved svag varme, hold varmen så svag at tortillaen ikke brænder på - den må gerne få farve – når den er næsten tør på toppen vendes tortillaen.


Sådan vender du nemmest tortillaen:
Tag den øverste pande af, sæt den på blusset og hæld lidt olivenolie på. Når det er varmt, sættes den over tortillaen på den anden pande og vendes.

Hvis du ikke har en tortillapande, gøres det nemmest ved at tage fat om panderne med grydelapper og vende den i et fast og hurtigt tag.
Du kan også lægge en stor tallerken/fladt grydelåg over panden, og med grydelapper og et fast og hurtigt tag vende panden, så tortillaen er på tallerkenen.

Hæld lidt olie på panden og lad tortillaen glide ned på panden igen – nu skal den kun steges lidt mere for at være færdig – ca. 3-5 min. Gerne ved en smule højere temperatur. Her er det vigtigt at dække tortillaen til, for den vokser og bliver lækker luftig. Du kan se når den er er færdig, så er den vokset godt, lidt souffle agtigt.

Tortilla kan virkelig bruges på mange måder
Server tortillaen varm eller kold til en grøn salat, en simpel tomatsalat, som tapas, til vinsmagning, i sandwich. 

 

Comments

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing

Processing...

Din vare er tilføjet

added to wishlist success.

Sale

Unavailable

Sold Out