Montrubí

MontRubí

DO Penedés

MontRubí er en familieejet vingård

MontRubí ligger kun 60 km vest for Barcelona, i Alt Penedès, den højest beliggende del af området med hundreder af års tradition for vinproduktion.

Vinproduktionen er bæredygtig og deres vine består hovedsageligt af monovarietal (lavet på 100% én drue), og alle druerne er områdets oprindelige druesorter. Bl.a. Sumoll, kendt som ”Middelhavets Pinot Noir”, som næsten var uddød, men familien har opdyrket og gentænkt denne drue.
Familien tænker både tradition og innovation i deres måde at lave vin på.

Både vingården og vinmarkerne er højt beliggende, da de er mellem 400 and 800 meter over havet Her giver landet plads til antikke skove med Middelhaves fyrretræer og masser af vilde urter. I skovene lever der både ​​vildsvin, harer og ørne.

MontRubí blev grundlagt i 1984, hvor familien Peris renoverede en ejendom i byen L’Avellà, bygningen er fra 1902.

“Mont” kommer af ordet bjerg og ”Rubí” er hentet fra navnet Rubí, kommunen hvor vingården og vinmarkerne er placeret.

Video fra vores besøg i vinhuset 

Vingården

Vinene:

White
Mineralske smage, mørke bær og blød syre møder dine smagsløg - kort sagt: en helt speciel vin.

 

Black
Sprød hvidvin med fylde fra Chardonnay, perfekt til tapas og lettere spanske retter.

 

Grunden til at vi har dette vinhus, skal tilskrives vores søn Filip. Han smagte vinene på en udendørs vinmesse i Barcelona i efteråret 2018. Og han var ret sikker på at vi ville kunne lide vinene, så det sagde han til dem - og efterfølgende ringede de naturligvis til os. 
Men som vanligt, går der tid inden vi tager vinene ind, vi skal jo først smage dem her i Danmark og besøge vinhuset. Og her tog det altså et år, hvor vi også talte med dem, og smagte vinene, på flere vinmesser. For det er vigtigt for os, at vinhuset laver virkelig gode vine - hver gang, at de er passionerede, at vi har kemi og værdier der stemmer overens.
Vi har haft vinene siden sent november 2019, og har store forventninger til deres vine. Og til deres sans for at udvikle vine der er naturlige, spændende og ret forskellige.

One Night's Rosé

Mineralsk og frisk rosévin med en helt speciel smag 

Sumoll
En drue der er kendt som ”Middelhavets Pinot Noir”, en lokal Katalansk drue
En drue som næsten var uddød, men familien bag vinhuset Montrubí har opdyrket og gentænkt denne drue sinde 2000.

Gaintus-projektet begyndte i år 2000 hvor MontRubí, ville hjælpe med at genoplive beplantningen af ​​den lokale drue Sumoll og vlave vine, der udtrykker dens sortsdiversitet, dens specielle karakter.

Dette arbejde gav dem anerkendelse som den første vingård i verden, der producerede 100% Sumoll-vin, og de er stadig de største producenter af Sumoll.

PROJEKT GAINTUS
Tradition med innovation.
Navnet "Gaintus" stammer fra navnet på en udfordrende klatresti, der skærer gennem Pyrenæerne et symbol på MontRubis filosofi.

På et tidspunkt kunne Sumoll-sorten findes overalt i Catalunya, især i Penedès. Men på grund af hvor vanskeligt den er at dyrke kombineret med ødelæggelse af vinmarker af phylloxera i det tidlige 20. århundrede, blev det meste af arealet, der en gang var plantet til med Sumoll, genplantet med enten hvide sorter til mousserende vin eller med andre internationale sorter.
Som et resultat blev Sumoll næsten udryddet

I 2001 forpligtede MontRubí sig til at genvinde denne sort og skabte rødvinen “Gaintus”, den første 100% Sumoll-rødvin i verden.
Det var bare begyndelsen. Siden da er der født andre 100% Sumoll-vin som "Gaintus Radical" og "Gaintus One Night's Rosé". 

Gaintus Radical
Masser af frugt, røde bær, rå lakrids, balsamasisk, speciel  og ufiltreret vin.

 

Sumoll er en drue med meget lidt farve i drueskallen. Den giver derfor meget lyse vine.

Vinene har et højt syreindhold, smage af kirsebær, krydderier og balsamiske noter.

Dourona 2016
Meget fin balance, fyldig, mørke bær, krydret, karakterfuld og bløde tanniner.

 

Dourona 2008

Mørk vin med mange niveauer i smagen, nydevin - mørke bær, toast, lakrids, kaffe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinodelaluna
Mørk, nærmest sort vin med komplekse balsamiske og krydrede smage.

 

Gaintus Vertical
Mørk, nærmest sort vin med komplekse balsamiske og krydrede smage.