Naturvin – Grapeland.dk

0 comments / Posted by Charite Nielsen

Dette skriv er lavet som en side under vores vindensider for flere år siden, men siden mange spørger til hvad naturvin er, har jeg valgt at lave det til et blogindlæg også - det er måske lidt nemmere at finde:)

Naturvin er et step mere end økologi og biodynamik, specielt i måden vinene fremstilles på inde i vinhuset.

Lidt om naturvin

Vi har i Grapeland 14 naturvine (som vinhuset kalder naturvin) og masser af vine, som er en my fra at være naturvine, mange af vores vinhuse vil ikke kalde det naturvin, men som de siger  "vi laver naturlig god vin", for de har altid lavet vinen på den naturlige gær, spontangæret og fulgt den naturlige process.

En af vores vinbønder, Jaume fra Priorat, siger: "I listen to what the wine ask me to".

Vinverdenens dogmefilm
Naturvin er, efter vores mening, lidt vinverdenens dogmefilm. Naturvin giver intense specielle oplevelser, som giver lidt følelsen af inderlighed og ægthed men man må finde sig i at ”kameraet” ryster lidt indimellem og at ”lyssætningen” ikke er optimal, for at få de helt unikke, intense, ærlige og ikke mindst, uforskønnede vinoplevelser.

Vi har bestemt også smagt naturvine, hvor oplevelsen havde meget tilbage at ønske. I naturvin er der ingen tilsætning, ingen indgriben med udefrakommende faktorer, hvorfor vinene gærer via den naturligt forekommende gær; naturgær (den gær der naturligt er i vinmarken og vinhuset), spontan gæring, ingen smagsgivning via fade af egetræ ej heller filtrering eller klaring. Det kan give en magisk oplevelse, men også oplevelsen af, at en vin tog en ikke tilsigtet vej! 

Vintrends
Der sker hele tiden noget indenfor vinbranchen, og også indenfor naturvin. Vi har set naturvine der har været på træfade og tilsat sulfit - men det bliver stadig kaldt naturvin. Så måske svinger pilen hen mod at mange flere vine bliver lavet på en mere "naturlig" måde, hvilket er en virkelig god vej, synes vi.

For trenden med naturvin opfatter vi desuden som et vink til os alle om, at mange vine er blevet for designede og unaturlige, og at det ikke ser ud til, at der kommer regler for mærkning af dette på vinene lige foreløbig! 

 


Reglerne for vin/alkohol
 er nemlig helt anderledes end for alle andre fødevarer. Hvis der er over 1,2% alkohol, skal der kun stå allergener på etiketten, ikke alt det andet der er tilladt at tilsætte.
Og så skal der stå nogle få andre ting, som fx oprindelse, alkohol procent, sukkermængden for bobler - ord som: Brut Nature mv.

– kom ind i Grapeland og få en snak om vin og naturvin.

OBS: Sulfit er der naturligt i alle vine, men de skal mærkes, hvis der er tilsat sulfit.

Citat fra reglerne: "Vin er som andre alkoholholdige drikkevarer med et alkoholindhold på mere end 1,2 % undtaget fra fødevaremærkningsreglernes krav om ingrediensliste og næringsdeklaration" Læs hele regelsættet her på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Se mere om vores naturvine og vinhuset der laver vinene på fotoet her.

 

De laver bl.a. også en orangevin: vin lavet på hvide druer,
men gæret med drueskallerne ligesom rødvin.

 

Andre trends lige nu, er fordybelse og nærvær, præcis som i de fleste aspekter af livet lige nu. 

 

 

De gamle dyder bliver betydningsfulde igen. 
Læs mere om det her

 

 

 

 

  

 

 

Comments

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing

Processing...

Din vare er tilføjet

added to wishlist success.

Sale

Unavailable

Sold Out