Vine trends og tendenser #1 - som vi ser det lige nu:)

amfora lagring af vin

Vine trends og tendenser #1 - som vi ser det lige nu:)

Amphoras - de har forskellige navne alt efter hvor store de er - vi vælger her, at kalde alle beholdere lavet af ler, beton eller cement for Amphoras

Når vi bevæger os ud på vingårdene og vinmesser og taler med vinproducenterne, oplever vi hvad der rør sig af nye ting - det er ofte, at det er de samme ting vinbønderne er optaget af og taler om - og ikke mindst prøver af nye ting, når de tænker nyt og prøver nyt på vingårdene.
De yngste generationer på vingårdene er ikke så traditionsbundet som deres fædrene generation - så der er gang i mange nye spændende ting på de spanske vingårde.
Det kan du læse om i to blogindlæg - dette er første del, hvor du kan læse om den helt store megatrend i vinbranchen.

Læs om vinetrends #2 her

Den største trend vi ser, efter vores mening en megatrend, og som virkelig har fået fodfæste og indflydelse, kunne man kalde Back to Basic i vinproduktion.
Som i stort set alle af livets aspekter lige nu, er fordybelse og nærvær et omdrejningspunkt - og de gamle dyder bliver betydningsfulde igen.
Det er den helt overordnede trend, som har indflydelse på rigtig mange konkrete tendenser i vinbranchen. 

Amphoras
En anden konkret tendens under denne megatrend er, at flere og flere bruger amphoras til lagring. Amphoras kan være lavet af ler, cement eller beton.

Meget store Amphoras som vinhuset Mas Que Vinos bruger til alle deres røde vine

Nye små Amphoras hos Rendé Masdéu
- de bruger dem til rødvin på den lokale drue Trepat

Gamle Amphoras der ikke er i brug mere.

 


Der er endda nogen der får store amphoras gravet ned ude i vinmarken, så druerne gærer og lagres der hvor de vokser. Andre bruger meget små amphoras/flasker af ler og sænker dem ned i vand i årevis. Men langt de fleste bruger dem i vinhuset, hvor de står samme sted, hvor fade af træ også står.

I Grapeland har vi mange vine der har lagret på Amphoras.
Og stort set alle vinhusene eksperimenterer med vine i Amphoras.

Vi har spurgt vores vinhuse hvad Amphoras gør ved vinen. Og de svarer, at de giver vinen mulighed for at ånde, ligesom et fad af træ - blot uden at give vinen smagen af træ.  Hvilket gør, at frugtsmagene forbliver fremherskende i vinene. Hvilket er en anden tendens der har præget vinbranchen i efterhånden flere år - at fremme frugtigheden og lave vine med mindre fadsmag. Som fx i Rioja, hvor man taler om "Den moderne Rioja stil" som er mere frugtige vine, fremfor de fadbomber mange ellers kender Rioja for. 

Oprindelige vintyper
Ransi, Orangevin, Vermut og andre oprindelige vintyper er også en af tendenserne under denne megatrend. 

Orangevin, er vin lavet på hvide druer, men gæret med skallerne ligesom rødvin.
Ransi er en traditionel vin lavet på solera metoden, som også bruges til fx Sherry.
Vermut er en krydret hedvin med krydderurter, bl.a. malurt der giver en bitterhed til vinen.
Har du ikke smagt en vermut du kan li' endnu - så har du virkelig noget til gode:)
Se mere om vermut og dem vi har i Grapeland her.

Ranci

Ransi i meget gamle tønder i Grataloops, Priorat - Arrels del Priorat findes fra 30 år til 100 år

Den gradvise forsvinden af  kulturarven fra Priorat, som fx Ranci vin, bekymrede de to venner, René Barbier og Jaume Balaguer. Derfor gik de på jagt efter gamle ranci vine i området. De fandt vine nok til at starte en serie af ældede Ranci vine. og i 2014 blev deres store arbejde belønnet af Robert Parker, der tildelte 100 point til Ca les Viudes, 100 års solera Ranci vin. 
De to andre Ranci vine, Arrels 30 anys og Cal Piró, fik hhv. 96 og 93 point.

Jaume Balaguer er far til den anden Jaume Balaguer, de to er mændende bag vinhuset Celler Balaguer i Cabré - måske kender du vores vine fra det vinhus: Lluna Vella, La Guinardera, Ruella og Cércol.
I vores butik i Rosensgade i Aarhus kan du også finde deres 30 års Arrels del Priorat.

Flere af vores vinhuse arbejder på at lave deres egen Ranci vin

 

 

 

 

Vokslukning/forsegling
Det har i årtier været på de helt specielle flasker og i sær på magnum flasker, men flere og flere vine får vokslukning/forsegling på toppen af flasken. Det er en ret tidskrævende detalje, hvorfor det signalerer høj kvalitet, omhu og - de gamle dyder, fordybelse og nærvær. (Se et eksempel nederst)
En anden lukning der vinder frem er bobler og vine med en kapsel istedet for en prop.

Gamle glemte og forsømte vinmarker
En anden trend indenfor back to basic er, at ældgamle forsømte og efterladte marker bliver lejet af nye mindre vinhuse, der er begyndt at lave egne vine af egne vinmarker. De søger efter de lokale druesorter og vinmarker med potentiale for helt specielle vine. De passer og plejer marken, så den kan bruges til vinproduktion igen. Nogle gange tager det år at genoprette markerne, og de ligger ufremkommeligt, hvorfor det er en tidskrævende opgave.

Meget gammel forsømt vinmark i Galicien

 

Naturvin - er, og har længe været, en af de helt store konkrete trend under denne megatrend. Man kan nærmest ikke undgå at have hørt om naturvin. 
Naturvin er på mange måder at gå tilbage, til den måde man lavede vin før kulturgær og fødevareindustri.
Det er en trend der også er under udvikling, og som vil få indflydelse på vores generelle opfattelse af vin og måden der laves vin på. 
Der findes rigtig mange naturlige vine, som vinhuset ikke kalder naturvin, for som mange af vores vinhuse 
siger  "vi laver naturlig god vin", for de har altid lavet vinen på den naturlige gær, spontangæret og fulgt den naturlige process. Fordi de synes det bliver den bedste vin på den måde. "Når vores bedstefædre kunne lave vin på den måde, kan vi også", siger mange af dem også. Nu bliver deres vine bare lidt lettere at forstå:)

Vi er sikre på, at vi fremover kommer vi til at snakke meget mere om den naturlige gær, den gær der er på druerne i vinmarken, i vinhuset og vinkælderen. Den giver vinhusets vine en helt personlig genkendelige stil. 
Det siges at naturgær er svært at styre, hvilket den også er, hvis man ikke kender de gærtyper der er på ens marker. Hvis man køber druer eller laver vin af druer fra meget store vinmarker eller blander druer fra flere store marker. Så bliver blandingen af gær for mangfoldig. Der kan også være enkelte år, hvor det er for varmt eller regnfuldt til at de "gode" gærtyper overlever.
Gær er en hel historie for sig. Kulturgær kan designe smagene i vinene, gær kan også designes ud fra de "gode" gærtyper i vinhusets egne marker (de laves til vinhusets helt unikke kulturgær). Der er gærtyper der giver duft af stald, og andre "fejl" i vinen, som nogen priser højt og andre ikke bryder sig om.

 

Vinen 200 Cestos, er et godt eksempel på det.

Det er en vin på druen Godello fra vinhuset A Coroa.
Vinen er lavet på druer fra en meget gammen, ca. 100 år gammel, vinmark som vinhuset har købt af en ældre mand. De spurgte hvad høstudbyttet var fra denne mark, og han svarede "200 Cestos", som betyder 200 kurvfulde.

Et andet eksempel er vinen Retorno fra Vinhuset Alzania i Navarra.
Den ene af de to marker med Garnacha, der er i denne vin, ligger lige op ad ruten på Camino de Santiago. 
Nogle af vinstokkene ligger hen ad jorden, de er hule og åbne i stokken, men de producerer stadig druer.
José Manuel fik efter flere års forsøg, endelig den ældre mand der ejede marken, til først at få lov at leje marken og senere til at få lov til at købe den.

 

 

 

 Mød Troballa

- den findes også som rød lavet på rød Garnaxta/Garnacha

Troballa er en virkelig trendy hvidvin:)
Og så er den fantastisk lækker - den er allerede yndlings hvidvinen for flere af vores kunder.

Troballa er spontangæret på den naturlige gær, men inden da, er de håndplukkede druer lagt hele i ståltank, hvor de har stået kølet ned i ca. 6 timer inden druerne presses og gæres. Det er for at få noget af kraften og smagen fra drueskallerne.
Det giver også vinen lidt mere farve end så mange andre hvidvine på druen Hvid Garnacha. Men det er en drue der oftest giver vine med et laksefarvet skær.

Efter endt gæring lægges vinen på betonæg i ca. 4 mdr.
- se foto tv.
Æggene er ca 2 m. høje

Druen er hvid garnacha, en lokal drue.
Vinmageren er kvinde
Spontangæret på den naturlige gær
Forseglingen er voks
Der er lavet 1700 flasker - som er udsolgt inden den er klar til salg.

Vinhuset Mas Blanch i Jové er meget kunst interesseret og de spiller klassisk musik for vinene. Hvert år køber de et kunstværk af en spansk kunstner. Det kan være til dekoration i vinhuset eller kæmpe skulpturer der sættes i vinmarkerne. 

Hvis du besøger Costers del Secre, skulle du unde dig selv en gåtur i vinmarkerne - kom ind i butikken, vi formidler meget gerne kontakten, og giver andre anbefalinger til din vinrejse i Spanien.

  

Alt dette er på basis af hvad der sker i Spanien, som vi er dybt forankret i og har, synes vi selv, rigtig go fornemmelse og viden om. 
I næste blog om vintrends kan du bl.a. læse om lokale druesorter, vegansk vin og temperatur på vin.

 

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine