Simreret i lergryde
Simremad er dejlig let at lave, og så smager det fantastisk.
Har du ikke en lergryde, så kan retten sagtens laves i en stegeso eller et ovnfad.
Retten kan også laves vegetarisk med bønner, seitan eller kikærter
Du kan også bytte kyllingen ud med kalvebov eller lammekød.
Har du en lergryde?
Hvis ikke, så har du virkelig gode oplevelser tilgode:)
I gryder i glaseret ler er stort set umulig at brænde maden på - og hvis det alligevel lykkes for dig, så er det meget nemt at få dem helt rene igen.
Ler bør varmes langsomt op, og så holder det på varmen meget længe, så din mad koger videre i flere minutter efter at du har taget den af blusset/ud af ovnen. Så det skal med i dine beregninger for kogetiden.
(Et lille tip er at du kan vente med at tilsætte en jævning til gryden står på bordet)
Man kan bruge lergryder på alle varmekilder og i ovnen - og jo man kan faktisk godt bruge dem på induktion, det kræver bare en Induktions Adapter (en jernplade med håndtag - prøv at google det)
I Grapeland har vi lige nu gryderne i 5 forskellige størrelser, kig ind i butikken i Rosensgade og se alt det lækre håndlavede keramik vi lige har fået hjem fra Rioja.🍷 (Der medfølger naturligvis en vejledning, så dit keramik holder længere)
Server denne ret med grønt drys, brød/kartoffelmos/pasta/ris/bagte rodfrugter/polenta og en grøn salat
Ingredienser:
-
1 hel kylling
-
1 løg groft hakket
-
6-8 fed hvidløg, groft hakket eller bare mast
med bredsiden af en kniv
-
200 g perleløg
-
2-300 g blandede svampe
-
2 store håndfulde oliven - sorten Gordal er fantastiske i gryderetter
-
1 lille glas hakkede/blendede tomater
-
4-5 stilke persille
-
2-3 grene timian
-
1 rød peber
-
2 laurbærblade
-
1⁄2 fl. rødvin, nyd resten mens du laver mad:) - se hvilke vine der er bedst at bruge i maden her
-
Salt og peber
-
Olivenolie til stegning
-
Evt. jævning
Opskrift
Kyllingen renses og puttes hel (eller i store stykker) i gryden/fadet. krydder godt med salt og peber.
I en pande steges de hakkede løg - de skal klares, ikke brunes, så brug lav varme.
Hæld løgene i gryden med kyllingen. Tilsæt ca 4 dl vand, hvidløg, groft hakket peberfrugt og laurbærblade.
Sæt gryden i en kold ovn og tænd på 200 grader. Lad gryden koge under låg i1⁄2 times tid. Øs jævnligt væske over kyllingen.
Tag gryden ud, tilsæt resten af ingredienserne og sæt gryden tilbage i ovnen. Lad retten stege videre i 1 time.
Tag gryden ud igen, og rør evt. jævning i.
Server maden i gryden.
Nydes med en god kraftig vin - fx Ercavio Roble. En god kraftig og fyldig vin.
Eller Abrivat - en intens vin med vanilje, modne røde frugter og et strejf af sort peber.