Vin og mad på bål
Vi synes det er hyggeligt med pandekager - med forskelligt grønt og evt. kød.
Og noget dyppelse - så kommer man langt med bålhygge.
Det meste kan forberedes hjemmefra, eller fordelse mellem dem der skal med.
Men meget af hyggen er jo at man også arbejder lidt ved selve bålet:)
Vin til mad på bål eller andet mad i det fri
Når man laver eller nyder mad i det fri - er der ingen regler for vin (synes vi) - slå dig løs i dyre dråber eller nyd, at en helt ung vin smager af meget mere under åben himmel og i godt selskab.
Vi er ikke helt enige om hvilke vine der passer til mad på bål:) Preben mener at det passer bedst med en yngre vin der er ligetil, saftig og frisk. Jeg mener at det skal være en nydevin - en vin der er mere kompleks og med flere lag i smagen - så man kan sidde og summe og fordybe sig lidt. SÅ - find en vin frem som du er vild med - nyd den i det fri, hvor alting smager meget bedre:)
|
I efteråret og vinteren kan man sagtens stadig lave mad på bål - i denne årstid, er det godt med en vin der bør nydes afkølet - for det bliver den automatisk:)
Tips til bålmad - hvad kan man lave af mad på bål?
(Udover spyd)
Det kommer an på, hvad du har at putte på bålet af pander og gryder.
Gamle gryder og pander af støbejern, eller andre gamle gryder/pander er perfekte til bålmad - find dem i en genbrugsbutik, hvis du ikke selv har nogen i gemmerne.
Brug en rist af en slags, som du sætter på nogle sten, så den kommer op over bålet. Det kan fint være fra en grill.
Herpå kan du bruge mange forskellige pander og gryder:)
Brug hårdt træ af en slags - noget som holder længe på gløderne - for det er dem der er bedst til at lave mad henover.
Mens du laver maden, kan du godt lægge mere brænde på, men gør det lidt ad gangen, og hug træet i mindre stykker.
Sørg for at brændet er helt tørt - så det ikke ryger alt for meget!
Og så kaffe og kage til sidst - kogt vand i en gryde på bålet:) |
Tjekliste til mad på bål:
- Brænde (kvas til at tænde op med, kan du finde i naturen)
- Rist (sten til at sætte risten på højest sandsynligt i bålet/på bålpladsen)
- Tændstikker
- Gryder og pander - en pande med huller i er god til grønt
- Grydeskeer - stort pinset - pallet
- Vand til at drikke og til at slukke bålet
- Olivenolie til at stege i
- Tallerkner
- Bestik og tatøj
- Vin og vandglas
- Fade/tallerkner til maden når den er klar
- Kaffekopper
- Proptrækker
- En lille kniv
- Servietter - køkkenrulle
- Viskestykker
- Håndsprit
- Skraldepose
- Noget til at have det brugte service og gryder i på vej hjem
- Tæpper til at sidde på
Inspiration til mad du kan lave på bål:
- Spyd med mad der er klar til bålet - evt marineret
- Pandekagedej i en hældevenlig flaske
- Dej til fladbrød lagt imellem bagepapir eller andet der slipper let
- Grøntsager i store tern - i en pose med olivenolie, salt, hakkede krydderurter og hakket hvidløg - lige til at hælde på panden
- Forårsløg og asparges - er også lækre på bål - se her hvordan de gør i Catalonien med deres Calçot
- Kage
- Kaffe der er klar i en stempelkande - klar til at hælde vand over
- Dyppelse - pesto, mayo, tapenade mv.
- Og - naturligvis VIN
Vil du lave en gryderet - så hav alt skåret ud hjemmefra, så det er klar til at komme i gryden efterhånden som det passer til retten.
Ps - man kan finde bålpladser i hele Danmark via naturstyrelsen
Mange kommuner har også kort over bålpladser.
I Aarhus kan man booke forskellige bådpladser