Er dyr vin pengene værd - og hvad gør nogle vine så dyre

er dyr vin pengene værd

Er dyr vin pengene værd - og hvad gør nogle vine så dyre

I efteråret 2018 blev der på Sotheby's auktion i New York solgt to vine til hhv. svimlende 3,2 mil. kr. og 3,5 mil. kr. - pr. flaske! - de dyreste vine nogensinde! 

De var af Sotheby's vurderet til 140-200.000,- kr. pr. flaske, og bliver beskrevet som værende "Rare and wonderful" i kataloget.

Det var to Bourgogne vine fra 1945, fra en vinmark der hedder Romanee-Conti - nogle af verdens virkelig berømte og beundrede vine kommer derfra.

Men kan en vin virkelig være så mange penge værd - og hvem drikker en sådan vin?
Ikke ret mange har smagt den årgang, af præcis denne vin, for der er kun lavet 600 flasker. Og de to der lige er solgt, er næppe købt for at blive nydt til middagen på lørdag - så egentlig er det vel nærmest ligemeget, hvordan den smager - det er helt andre faktorer der sætter værdien på de flasker!

Som med virkelig megt andet, er det udbud og efterspørgsel der sætter prisniveauet.

Vi får ofte spørgsmålet, om vine til 1000-3000,- kr. er pengene værd. 
Hvis de kan sælges til den pris - så er det værdien pt.

Vi svarer altid videre; at der er en masse andre parametre end smag og kostpris, for at producere vinen, der spiller ind. Og at det er den der smager, eller gemmer vinen i sin samling, der vurderer værdien for dem selv.

For //////////
En vin fra selv de dyreste marker i verden - en vinmark kan koste mange millioner euros - hvis de da nogensinde bliver sat til salg.
En vin der vokser på den perfekte mark til vin - klima, mikroklima, næringsstoffer i jorden, sol, nedbør og en masse andre parametrer - og så det perfekte vejr - lige det år.
En vin der er passet og plejet og beskåret med håndkraft af dygtige og passionerede fagfolk.
En vin der vokser i svært fremkommelige marker
En vin der er håndhøstet i små kurve - og nøje sorteret
En vin der bliver lavet til vin (vinificeret) efter alle kunstens regler.
En vin der har lagret i egetræ produceret af verdens bedste bødkere.
En vin der er tappet på flaske ved håndkraft.
En vin med den aller højeste kvalitet af propper - og med specialdesignede etiketter.
En vin der har lagret i flasken under maksimalt gunstige vilkår.
En vin der er lagt i de smukkest udførte trækasser.
En sådan vin kan aldrig koste millioner af kroner - hvis ikke der er andre parametre i spil!

Parametre som begrænset antal, stor efterspørgsel, en høj vurdering af anderkendte eksperter, historiske faktorer, markedsføring, investerings forudsigelser, samleværdi - en masse, som man kunne kalde "Kejserens nye klæder", men alligevel faktorer, der får vinen til at smage meget bedre, og værdien til at stige.

Læs her om hvordan dine smagsløg bliver påvirket af andre

Dette er jo lige netop en af de vidunderlige ting ved vin - det er en masse magi og faktorer der spiller ind - også når du nyder en vin til en langt lavere pris.

En pris-rettesnor, efter vores mening er, at køber du vin til under 50,- kr. går der en forholdsvis stor del af pengene til flaske, afgifter, transport osv.
Køber du derimod en vin til det dobbelte, får du 3-4 gange så meget kvalitet i vinen.
Der er både en nedre og en øvre grænse, hvorimellem kvalitet, smag, produktionsmetoder og pris spiller rigtig fint sammen. Over denne grænse, er det de parametre beskrevet herover der spiller ind, under denne grænse, er det smag og kvalitet der bliver gået på kompromis med, og prisen der er en meget vigtig parameter.

Så /////
Hvis du gerne vil investere i vine - er det alle de andre parametre der er vigtigst (alt det andet antages at være på plads - hvis en vin ligger i den dyre ende).
Hvis du gerne vil nyde vinen, er det smag og kvalitet lige nu og her, dine smagsløg, hvem du skal nyde vinen sammen med og hvad lejligheden er, der er vigtigst at vurdere.

For os er smag det absolut vigtigste - derefter historien og naturligvis måden vinen er lavet på. Vi gemmer heller ikke ret mange vine hjemme i kælderen. Og dem vi gemmer, er udfra en nysgerrighed efter, at lave en vertikalsmagning en gang ude i fremtiden.

En vertikalsmagning er en vinsmagning med samme vin i flere årgange. 

Magien ved vin - er vel en af grundene til, at vin er så interessant for så mange - og grunden til, at det er så fantastisk en oplevelse, at nyde en vin som man selv synes er helt speciel, med alt hvad det indebærer.

 ///PS
God vin er håndværk og passion i en skøn blanding - og derfor er:
Alle 
vores vine lavet af personer med passion og med respekt for naturen
Vores vine er passet og plejet og beskåret med håndkraft af dygtige og passionerede fagfolk.
Vine hvor druerne er udvalgt til markens klima og mikroklima og generationers erfaring med jorden og vindyrkning lige præcis der.
Mange af vores vine vokser i svært fremkommelige marker
Mange af vores vine er håndhøstet i små kurve - andre i lidt større, og nogle gange er der så mange druer, der skal høstes på en gang, at de høster nogle af de hvide druer med maskine.
Alle vores vine er lavet til vin (vinificeret) efter alle kunstens regler.
Mange af vores vine er lagret i egetræ produceret af nogle af verdens bedste bødkere.
Mange af vores vine er lavet med naturgær - den gær der naturligt er i marken og i vinhuset
Mange af vores vine er veganske - de er enten ikke klaret eller klaret med veganske metoder
Mange af vores vine har propper af højeste kvalitet - især dem der kan lagres/gemmes i mange år, for der er kvaliteten af propper virkelig en vigtig faktor
Alle vores vine har specialdesignede etiketter.
Alle vores vine er lagret i flasken under gunstige vilkår.

Kom ind og hør alt om vores vine - og du kan altid få lov at smage nogle af dem:)
Så du kommer hjem med vin du bliver glad af:)

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine